Select your Top Menu from wp menus

Angajatorii vor fi obligaţi prin lege să ofere salariaţilor cel puțin 14 zile de concediu anual

Legea ce prevede modificarea şi completarea Codului Muncii va fi publicată mîine în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, transmite MOLDPRES.

Potrivit modificărilor operate în Cod, salariaţii vor fi obligaţi să îşi ia anual cel puţin 14 zile de concediu, restul perioadei fiind cumulată cu concediul pentru anul viitor. De asemenea, angajatorul va fi obligat să elibereze salariatului certificatul cu privire la munca în cadrul unității respective în mod gratuit.

O altă prevedere stabileşte că ordinul angajatorului cu privire la încetarea contractului individual se va aduce la cunoștința salariatului, sub semnătură, cel tîrziu la data eliberării din serviciu.

De asemenea, Codul Muncii va fi completat cu un nou articol ce va reglementa imposibilitatea temporară a continuării activității de producție de către un salariat sau un grup de salariați. A fost inclus şi un articol ce prevede că retribuirea timpului de staţionare din cauze ce nu depind de angajator sau salariat, cu excepția perioadei șomajului tehnic, se va efectua în mărime de cel puțin 2/3 din salariul de bază pe unitate de timp stabilit salariatului, dar nu mai puțin decît în mărimea unui salariu pe unitate de timp în vigoare. În caz de staționare produsă din vina angajatorului, acesta va fi obligat să-i compenseze angajatului salariul pe care nu l-a primit.

Codul prevede și unele reglementări ale șomajul tehnic care va fi micşorat de la şase la patru luni. Mai mică cu 25% va fi şi indemnizația de care beneficiază salariații în timpul șomajului tehnic. Astfel, angajaţii vor primi 50 la sută din salariul lor de bază, pînă în prezent acest indicator fiind de 75%.

Modificările în Cod prevăd că femeile gravide, cele care au născut de curînd sau care alăptează vor fi înlăturate de la munca de noapte, fiind încadrate într-o muncă de zi, cu menținerea salariului mediu de la locul de muncă precedent.

Modificările operate în Codul Muncii vor intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/angajatorii-vor-fi-obligati-prin-lege-sa-ofere-salariatilor-cel-putin-14-zile-de-concediu-anual/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19