Categories: SocialȘtiri

Angajaţii din sistemul de sănătate vor fi remuneraţi în baza performanţelor obţinute

Angajaţii instituţiilor medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală vor primi salarii mai mari, formate în baza performanţelor profesionale individuale, potrivit unui Regulament care modifică conceptual mecanismul de salarizare a angajaţilor din sistemul de sănătate, transmite IPN.

Astfel, precum a menționat ministrul sănătăţii Ruxanda Glavan în şedinţa de Guvern din 29 iunie 2016, salariile medicilor şi lucrătorilor medicali vor creşte în medie cu circa 20%.

„Accentul se pune pe majorarea veniturilor tinerilor specialişti, cu un stagiu de muncă de până la 10 ani, a căror remunerare va creşte cu 50% şi chiar 100%. Măsura are ca scop motivarea medicilor să rămână în sistemul de sănătate autohton, dar şi să excludă inechităţile la care sunt supuşi tinerii specialişti”,a specificat ea.

Urmare, cu începere de la 1 iulie 2016, venitul salarial al angajaţilor din instituţiile medico-sanitare publice încadrate în sistemul asigurării obligatorii de asistenţă medicală va fi compus atât din salariul de funcţie şi garanţii salariale, cât şi din remunerarea pentru indicii de performanţă înregistraţi. Evaluarea lunară a îndeplinirii indicatorilor de performanţă va fi efectuată de către o Comisie de evaluare din cadrul instituţiei în care activează salariatul.

Suplimentul salarial acordat pentru performanţele profesionale obţinute în muncă vine să stimuleze creşterea calităţii serviciilor medicale şi este bazat pe calitatea serviciilor prestate, aportul şi profesionismul angajatului.

Cheltuielile preliminare necesare pentru majorarea salariului pentru a doua jumătate a anului 2016 se estimează la 295 milioane lei. Resursele financiare sunt prevăzute în Legea fondului pentru asigurările medicale pentru anul curent.

Datele statistice arată că, în ultimii ani, numărul angajaților instituţiilor medico-sanitare este într-o continuă scădere. Astfel, dacă în 2003 în Republica Moldova activau aproximativ 11 mii de medici, în 2015 numărul acestora a scăzut până la puţin peste 10 mii. Totodată, numărul asistenţilor medicali s-a micşorat în această perioadă cu aproximativ 3 mii de persoane.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

3 zile ago

Peste 22,8 mii lei a fost salariul lunar al primăriței de Orhei, anul trecut

Anul trecut, Tatiana Cociu, potrivit declarației de avere și interese a avut un venit de…

4 zile ago

Guvernarea  vrea să lanseze un post de televiziune în limba moldovenească

Guvernarea Republicii Moldova a venit în seara zilei de azi cu o nouă inițiativă menită…

6 zile ago

Ilan Șor a devenit președintele PAS

Răsturnare de situație în politica de pe malurile Bîcului. Fugarul Ilan Șor a devenit în…

6 zile ago

Comunicat DSE Orhei: mai multe locuințe au fost cuprinse de flăcări săptămâna trecută

Incendiile în sectorul locativ și cele de vegetație continuă să se producă în Orhei, Rezina,…

2 săptămâni ago