Europarlamentarul PSD Andi Cristea, preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova i-a adresat înaltului reprezentant UE pentru politică externă, Federica Mogherini, o scrisoare referitor la publicarea viitorului raport de progres pentru Moldova. Oficialul a întrebat când va publica Comisia Europeană respectivul document de evaluare cu privire la Moldova, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al europarlamentarului, ultimul raport disponibil cu privire la Republica Moldova a fost publicat în martie 2015 şi se referă la evoluţiile din 2014. „Între timp a avut loc modificarea Politicii Europene de Vecinătate şi s-a schimbat abordarea Comisiei Europene, evoluţiile din fiecare stat fiind analizate în funcţie de îndeplinirea obiectivelor stabilite şi asumate de comun acord cu fiecare din aceste state”, se precizează în comunicat.
De asemenea, europarlamentarul menţionează că un raport de progres este important atât pentru instituţiile europene, cât şi pentru guvernele respectivelor state. Andi Cristea spune că un astfel de raport este asemeni unui instrument de calibrare care indică obiectiv progresele sau problemele existente.
Solicitat de IPN, directorul executiv al Asociaţiei pentru Politică Externă (APE), Victor Chirilă a spus că această solicitare a europarlamentarului este una binevenită. El a declarat că aceste rapoarte de progres pentru Republica Moldova se realizează începând din 2005, de când ţara face parte din Politica Europeană de Vecinătate.
Victor Chirilă presupune că acest raport va arăta involuţiile îngrijorătoare din Republica Moldova. „Evoluţia lucrurilor în Republica Moldova este proastă, la toate capitolele: fie că vorbim de reforma justiţiei, fie că vorbim de funcţionarea instituţiilor, stabilitate politică, economie. Toate aceste evoluţii proaste vor fi reflectate”, a subliniat directorul executiv al APE.
Potrivit directorului APE, Uniunea Europeană, în rapoartele sale încearcă să analizeze anumite progrese, dar şi eventuale deficienţe. Însă în acest raport, Victor Chirilă consideră că balanţa va înclina mai mult spre deficienţele din ţară. Directorul executiv al APE nu crede că viitorul raport de progres pentru Moldova va fi diferit de concluziile Consiliului UE a miniştrilor de externe din februarie 2016, care a expus mai multe condiţii pentru Republica Moldova.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…