Select your Top Menu from wp menus

Ancheta SUA: Destinatia uraniului din Moldova – Africa de Nord

Anchetatorii din SUA au urmărit calea uraniului depistat în Chişinău, R. Moldova, suspectând că un grup criminal a încercat să vândă arme cu uraniu în Africa de Nord. Potrivit Associated Press, oficiali din R. Moldova au spus că un kilogram de uraniu puternic îmbogăţit mai rămâne în mâinile criminalilor şi se află, probabil, în altă ţară.

Investigaţia a furnizat dovezi noi, precum că materialul nuclear a fost luat probabil de la depozitele fostei Uniuni Sovietice şi adus în R. Moldova prin Transnistria.

„Un poliţist sub acoperire din R. Moldova a cumpărat în iunie o cantitate mică de uraniu, anticipând cumpărătorul din Africa de Nord. Atunci poliţia a arestat şase persoane şi a confiscat 4,4 grame de uraniu, care a fost vândute la un preţ de 420.000 de euro. Vânzătorii au pretins că au în total nouă kilograme, precum şi o cantitate de plutoniu”, se menţionează într-un raport al senatorului Richard Lugar, care face parte din Comitetul pentru relaţii externe al Senatului american.  Se cunosc puţine lucruri despre cetăţeanul african. El ar fi fost căsătorit cu o femeie din R. Moldova şi a fugit din ţară. Nu se ştie exact din ce ţară a venit acesta.

Autorităţile din SUA au făcut presiuni asupra Rusiei pentru a ajuta la realizarea anchetei.

sursa: timpul.md