Pe data de 7 aprilie 2009, în Republica Moldova, a avut loc o revoluţie controversată şi neterminată. Acea răscoală s-a pliat perfect pe nemulţumirea maselor, care au reacţionat la abuzurile unei guvernări de opt ani, ce instaurase un regim autoritar şi blocase dezvoltarea firească a ţării. De această părere este directorul Institutului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, Anatol Ţăranu. Solicitat de IPN, acesta a declarat că răscoala maselor din 7 aprilie 2009 este, de fapt, şi o revoluţie neterminată, care se poate repeta.
„Ca rezultat al acestei răscoale a maselor, a fost, până la urmă, înlăturat regimul comunist şi înlocuit cu un regim care s-a autoproclamat pro-european. O anumită perioadă de timp, acesta, în realitate, a promovat reforme europene, dar până la urmă a deraiat într-un sistem oligarhic, care aidoma fostei guvernări comuniste blochează dezvoltarea de mai departe a Republicii Moldova”, a subliniat Anatol Ţăranu. În opinia analistului, anume din acest punct de vedere, revoluţia din 7 aprilie poate fi tratată ca o revoluţie neterminată, care nu şi-a atins în totalitate scopurile.
Analistul consideră că dacă regimul comunist al lui Vladimir Voronin, a căzut, în mare măsură, datorită revoltei din 7 aprilie, este firesc să se presupună că un regim care se aseamănă cu cel comunist, ar putea iarăşi să cadă ca rezultat al unei revolte masive.
În opinia lui Anatol Ţăranu, evenimentele din 7 aprilie 2009 au fost controversate, pentru că revolta firească a oamenilor a fost folosită în favoarea unor forţe „oculte” . Analistul a spus că acele forţe nu au apărut la suprafaţă în momentul când s-a produs revolta, ulterior, însă, s-au folosit de consecinţele acesteia şi au acaparat puterea. „Această revoltă populară a fost folosită până la urmă de forţele oligarhice, care, perfid, s-au ascuns în spatele revoltei populare, ca mai apoi să apară în prim-plan şi să acapareze puterea. În asta şi constă principala controversă a evenimentelor din 2009”, a subliniat directorul „Politicon”.
Într-o altă ordine de idei, Anatol Ţăranu, a declarat că regimul care s-a instaurat ca rezultat al evenimentelor din 7 aprilie a fost unul duplicitar. „Pe de o parte, a promovat anumite reforme europene, ceea ce ne-a permis să semnăm cu Uniunea Europeană Acordul de Asociere şi să obţinem regimul liberalizat de vize. Pe de altă parte, au fost realizate anumite scheme gri. Până la urmă, s-a clarificat că, de fapt, ele reprezintă esenţa acestui regim oligarhic, ce deserveşte interesele unui grup foarte mic de oameni în detrimentul intereselor marii majorităţi”, a opinat Anatol Ţăranu.
În opinia analistului, guvernarea s-a folosit de puterea pe care a obţinut-o doar parţial în favoarea reformelor europene. Potrivit lui Anatol Ţăranu,conducerea, în mare parte, a deturnat esenţa schimbării produse ca rezultat al evenimentelor din 7 aprilie şi, în fond, calea de dezvoltare a Republicii Moldova în favoarea sistemului oligarhic.