Categories: PoliticȘtiri

Anatol Ţăranu: Decizia CC are mai puţin efecte de jurisprudenţă

Decizia Curţii Constituţionale privind alegerea preşedintelui prin vot direct are efecte vădite de tehnologie politică şi mai puţin are efecte de jurisprudenţă. De această părere este directorul Centrului de analiză şi consultanţă politică „Politicon”, Anatol Ţăranu, care a spus într-un interviu pentru Radio Europa Liberă că opinia publică cu adevărat este scandalizată, fiindcă situaţia politică s-a schimbat radical datorită unii decizii a Curţii care mai degrabă substituie o decizie a Parlamentului şi intră într-o zonă care-i este improprie, transmite IPN.

„Opinia publică are senzaţia palpabilă că Curtea Constituţională s-a prefăcut într-un jucător politic şi credibilitatea Curţii este pusă sub un mare semn de întrebare. Până la urmă esenţa deciziilor Curţii Constituţionale ţine în exclusivitate de jurisprudenţă şi nu de politică. Din păcate în Republica Moldova cam se observă o dezechilibrare a activităţii Curţii, anume spre factorul politic şi în detrimentul jurisprudenţei”, a menţionat Anatol Ţăranu.

Analistul politic a adăugat că această decizie a Curţii Constituţionale întoarce ţara în situaţia din anul 2001 care, într-un fel, mărgineşte cu ceea ce se numeşte absurditate. „Această decizie, de fapt, schimbă termenii ecuaţiei politice din Republica Moldova şi îi schimbă într-un mod radical. Dacă până acuma partidele, principalii actori politici îşi construiau poziţia politică, activitatea politică reieşind din anumite realităţi, acum, când aceste realităţi s-au schimbat radical, ei sunt nevoiţi din mers să schimbe politicile şi să aplice tactici noi categoric diferite de acele care erau în vigoare până nu de mult. Iar aici există bănuieli rezonabile că decizia Curţii a fost luată în concordanţă cu anumite interese”, a precizat directorul Politicon.

Anatol Ţăranu a mai spus că prin această decizie Curtea Constituţională a oferit un răgaz de timp celor de la guvernare care se aflau într-o situaţie destul de complicată. „Continuarea protestelor, repetarea protestelor într-o formă violentă erau mai mult decât posibile în condiţiile când preşedintele trebuia să fie ales în Parlament şi aceasta defavoriza simţitor situaţia partidelor de guvernământ. Acum ei au câştigat timp prin această decizie a Curţii Constituţionale şi au posibilitatea să-şi regrupeze forţele şi să încerce să găsească o formulă favorabilă lor din punct de vedere a alegerii viitorului preşedinte prin votul direct al poporului”, a subliniat analistul.

Curtea Constituţională a decis pe 4 martie, că modificările constituţionale din 2000 prin care s-a trecut la alegerea şefului statului în Parlament sunt neconstituţionale, iar următorul preşedinte al Republicii Moldova urmează a fi ales prin vot direct, universal, liber exprimat şi secret de către popor.

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago