Select your Top Menu from wp menus

Anatol Șalaru: „Este important ca Republica Moldova să se transforme din consumator de securitate într-un exportator”

Antrenamentele militare de săptămâna trecută ale unităţilor Grupului Operativ de Trupe Ruse (GOTR) şi structurilor de forţă din regiunea transnistreană au fost calificate drept „sfidătoare” şi „inadmisibile” de către Ministerul Apărării şi cel de Externe de la Chişinău. În cadrul aplicaţiilor desfăşurate pe malul Nistrului, în apropiere de Tiraspol, mai multe unități de tehnică blindată au trecut în forță râul Nistrul de pe malul stâng pe malul drept, asistate și de aviație. Într-un interviu la Europa Liberă, ministrul apărării Anatol Şalaru, ne-a explicat prin ce au fost „sfidătoare” aceste exerciţii, dar şi de ce crede necesar să trimită mai mulţi militari în misiune în Kosovo.

Anatol Șalaru

Anatol Șalaru: „Din cauza că militarii noștri au demonstrat profesionalismul, au demonstrat că se pot integra ușor cu armatele țărilor membre NATO, dar acolo nu e doar NATO, sunt 31 de națiuni care sunt prezente în Kosovo, a apărut propunerea ca noi să continuăm misiunea în Kosovo și chiar să ne mărim contingentul și să participăm nu numai cu militari, dar chiar cu specialiști din alt domeniu, cum ar fi medici, ofițeri de stat major și transmisioniști. Am discutat și am acceptat această propunere, deoarece pentru noi este foarte important că militarii care participă la misiuni în Kosovo sunt militari care trec o altă școală decât acea pe care o avem noi aici. Ei interacționează foarte bine cu militarii din celelalte țări, mai ales că sunt cot la cot cu italienii, slovenii și austriecii care au armate foarte bine dotate și foarte bine pregătite.

Iar experiența Crimeii a demonstrat că cele mai viabile trupe și unități militare, cele care au opus rezistență și au știut ce să facă atunci când a intrat armata rusă au fost militarii care au participat la misiuni străine, misiuni internaționale, cei care nu au ieșit niciodată din țară, nu au participat la aplicații, la exerciții militare cu alte țări, pur și simplu au rămas paralizați de frică și s-au predat. Deci, asta este experiența pe care noi trebuie să o studiem, să o cunoaștem și participarea noastră la aceste misiuni este foarte importantă.

Asigurăm interoperabilitate, asigurăm o pregătire foarte bună militarilor timp de șase luni, asigurăm un antrenament pe tehnică militară modernă, fac trageri regulat, participăm la deminare. Nu în ultimul rând participăm la diferite misiuni umanitare, cum ar fi, de exemplu, reparația școlilor, militarii noştri interacționează cu populația locală, învață să discute cu populația locală, învață să acționeze excelent atunci când apare un conflict. Și vreau să vă spun că eu m-am simțit mândru în Kosovo, atât la reprezentanța Organizațiilor Unite, la Comandamentul General, dar și în campusul unde se află militarii moldoveni – am auzit doar cuvinte de înaltă apreciere față de activitatea lor.”

Europa Liberă: În prezent, dle ministru, cam ce cotă, proporție a militarilor moldoveni au trecut prin exercițiul unei misiuni internaționale, cot la cot cu militari din Alianța Nord-Atlantică sau din state non-NATO?

Anatol Șalaru: „În Kosovo este al cincilea contingent, deci 200 militari au fost în Kosovo. La Sea Breeze care durează o lună aproximativ în Ucraina, unde participă militari din 14-15 țări poate și mai mult, de fiecare dată participă în jur de patru mii de militari și noi am avut până acum 400 de militari care au trecut prin Sea Breeze. De asemenea, în fiecare an sute de militari moldoveni participă la aplicații militare, la exerciții în România, Ucraina. La noi în Moldova vin militari străini permanent, militarii noștri sunt instruiți de instructori, de specialiști din Statele Unite, din Europa, din România. Militarii noștri se află în permanență în antrenamente, în pregătire, niciodată nu au încetat aceste exerciții, niciodată nu au încetat aceste interacțiunii cu militarii țărilor membre NATO și non NATO.”

mai multe pe europalibera.org