Categories: Fără categorie

Amnesty International: 7 aprilie, trei ani fără dreptate

Sute de oameni au fost supuşi torturii şi altor rele tratamente în custodia poliţiei în timpul evenimentelor din aprilie 2009. Trei ani după acestea, majoritatea vastă a victimelor încă aşteaptă să le fie făcută dreptate, a declarat Amnesty International într-un nou raport.

În timpul protestelor din 7 aprilie 2009 poliţia a reţinut cel puţin 600 de persoane, sute din ele fiind bătute la arestare şi în incinta secţiilor de poliţie supraaglomerate. Însă, în atenţia Procuraturii Generale au parvenit 108 plângeri, din care numai 58 au ajuns la judecată. Magistraţii au pronunţat decizii de condamnare numai în două cazuri, în ambele aplicând pedepse suspendate. La moment 19 poliţişti au fost achitaţi, se menţionează în raportul „O problemă nerezolvată: Combaterea torturii şi a relelor tratamente în Republica Moldova” al organizaţiei Amnesty International.

„Eşecul continuu al autorităţilor să asigure justiţia în cazul încălcărilor flagrante din aprilie 2009 prezintă o dovadă clară că problema fundamentală a impunităţii pentru tortură şi alte rele tratamente nu a fost rezolvată”, a declarat Heather McGill, cercetător Amnesty International pentru Republica Moldova. Reprezentanţii Amnesty International recomandă autorităţilor să combată impunitatea poliţiştilor: toţi cei responsabili pentru încălcările drepturilor omului din aprilie 2009 trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei în mod prioritar, articolul despre tortură din Codul Penal trebuie să fie modificat pentru a exclude posibilitatea pedepselor suspendate, toţi deţinuţii trebuie să treacă un examen medical odată ce sunt aduşi la poliţie, iar detenţia lor în custodia poliţiei nu poate depăşi 48 de ore. Amnesty International mai recomandă ca izolatoarele de detenţie preventivă să fie trecute în gestionarea Ministerului Justiţiei.

De asemenea, Amnesty International îndeamnă autorităţile să instituie o agenţie totalmente independentă care ar investiga toate plângerile ce ţin de încălcarea drepturilor omului de către poliţie.

RadioOrhei

Share
Published by
RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

4 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

4 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

4 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

4 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

4 zile ago