Select your Top Menu from wp menus

Amestecul de fapte și opinii – cea mai admisă încălcare a deontologiei media, raport

Ironiile, amestecul de fapte și opinii sau manipularea prin intermediul imaginilor video sau a coloanei sonore sunt câteva din încălcările normelor deontologice admise de instituțiile media din Republica Moldova. Concluzia aparține Centrului pentru Jurnalism Independent, care, într-o conferință de presă organizată la IPN pe 16 iulie, a prezentat raportul trimestrial de monitorizare a manipulării și propagandei în spațiul mediatic.

Potrivit lui Victor Gotișan, autor al raportului, monitorizarea a avut loc în perioada aprilie –  iunie 2019. Principala încălcare admisă de toate cele 12 instituții media monitorizate – 9 posturi de televiziune și 3 portaluri de știri – este amestecul faptelor cu opiniilor, prezent în știrile care au reflectat negocierile post-electorale dintre PSRM și blocul ACUM la Prime TV, Canal 3, NTV, TV8, Accent TV, Sputnik.MD și în știrile despre protestul blocului ACUM prezentate la Jurnal TV și la Televiziunea Centrală (Orhei).

Prezentarea selectivă a faptelor și declarațiilor a fost prezentă la Prime TV și Televiziunea Centrală, în timp ce Unimedia.info, Accent TV, Canal 3 și Prime TV nu au asigurat dreptul la replică. Publicarea unor cifre informații și/sau cifre neverificate au fost încălcări deontologice prezente de Kp.md și Unimedia.info și la posturile Televiziunea Centrală și Jurnal TV.

Estomparea, adică minimalizarea unui eveniment, a fost sesizată la posturile TV Moldova 1 și Accent TV, în timp ce omisiunea unor evenimente a fost sesizată la Canal 3, Televiziunea Centrală, Jurnal TV, NTV, Accent TV și la portalul Sputnik.md, iar etichetarea a fost remarcată la Prime TV, Canal 3 și portalul Unimedia.info.

Prime TV, Accent TV, Televiziunea Centrală și NTV au folosit titluri tendențioase, iar TV8 și Jurnal TV au folosit ironia.

Potrivit raportului, PRO TV Chișinău a reflectat informația într-un mod neutru și echidistant, fără a admite încălcări ale normelor deontologice și fără a folosi tehnici de manipulare.

CJI recomandă Consiliului Audiovizualului să se autosesizeze și să monitorizeze posturile TV care folosesc tehnici de manipulare. „Avem și niște recomandări. Ele, în mare parte, sunt cam tot aceleași și noi credem și sperăm că cei care sunt vizați în aceste recomandări se vor sesiza, vor trage concluziile și vor începe, cel puțin, să prezinte un pic mai bine informația sau știrile în baza informațiilor, datelor și faptelor, dar nu a opiniilor și emoțiilor”, a spus Victor Gotișan.

Cristina Zavatin, coordonator de programe în cadrul CJI, a menționat că CJI va continua să monitorizeze instituțiile media, care sunt selectate în baza criteriilor de audiență, arie de acoperire și limbă. Cristina Zavatin a mai precizat că, în luna septembrie 2019, CJI va publica următorul raport de monitorizare privind manipularea și propaganda în spațiul media autohton.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/amestecul-de-fapte-si-opinii-cea-mai-admisa-incalcare-a-deontologiei-media-raport/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19