Categories: SocialȘtiri

Amenzile pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate ar putea să crească

Ministerul Justiției propune mărirea amenzii pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate, transmite MOLDPRES.

În acest sens, au fost desfășurate consultări publice în cadrul cărora a fost discutată inițiativa de modificare a unor prevederi ale Codului contravențional și Codului penal.

Potrivit Ministerului Justiției, amendamentul se referă modificarea prevederilor din Codul contravențional ce vizează conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate. Astfel, se propune majorarea amenzii pentru persoana care conduce un vehicul, fiind în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de droguri şi/sau de alte substanţe cu efecte similare. Dacă în prezent amenda este de la 350 la 500 de unități convenționale (de la 17 500 la 25 000 de lei), după modificare aceasta ar putea fi de la 500 la 1000 de unități convenționale (de la 25 000 la 50 000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, ori cu arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile. În toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

De asemenea, se propune majorarea amenzii și pentru refuzul, împotrivirea sau eschivarea conducătorului mijlocului de transport de la testarea alcoolscopică și de la examenul medical, în vederea stabilirii stării de ebrietate şi a naturii ei sau de la recoltarea probelor biologice în cadrul acestui examen medical. Persoana ar putea fi sancționată cu amendă de la 1000 la 1500 de unități convenționale (de la 50 000 la 75 000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunității pe o durată de la 50 la 60 de ore, ori cu arest contravenţional pe un termen de până la 15 zile. În toate cazurile cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

În cadrul consultărilor publice s-au discutat și modificările propuse la Codului penal, care vizează: infracțiunile de abuz de putere sau abuz de serviciu, excesul de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu, neglijența în serviciu, pronunțarea unei hotărâri judecătorești cu încălcarea legii etc.

Proiectul de lege va fi ajustat și expediat spre avizare, iar ulterior va fi definitivat și transmis Guvernului spre examinare. 

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

2 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago