Categories: SocialȘtiri

Amenzi neconstituționale pentru nerespectarea restricțiilor împotriva COVID-19

Curtea Constituțională (CC) a hotărât că prevederea articolului 761 alin. (1) din Codul Contravențional este neconstituțională. Articolul respectiv prevede că cuantumul minim al amenzii aplicate persoanei fizice pentru nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire şi/sau combatere a bolilor epidemice, dacă acest fapt a pus în pericol sănătatea publică, este de 450 – 500 unități convenționale, adică de aproximativ € 1100 – 1200!  

1. Aplicarea arbitrară a legii contravenționale

CC a analizat sesizările în privința articolului 761 alin. (1) din Codul Contravențional sub două aspecte: a) respectarea exigențelor calității legii; b) respectarea principiului individualizării sancțiunii. În cadrul dezbaterilor cauzei, de mare utilitate pentru opinia publică s-au dovedit a fi statisticile oficiale al Ministerului Afacerilor Interne (MAI). S-a dovedit că, în perioada 17 martie 30 iunie 2020, angajații MAI au aplicat prevederile articolului 761 alin. (1) din Codul contravențional de o manieră, oarecum, arbitrară. Astfel, în perioada respectivă colaboratorii MAI au combătut COVID-19 prin:

  • Avertizarea persoanelor fizice – aproximativ 460 000;
  • Avertizarea persoanelor juridice – aproximativ 29 400;
  • Procese contravenționale întocmite persoanelor fizice – 2806;
  • Procese contravenționale întocmite persoanelor juridice – 119. 

A rămas absolut neclarificată modalitatea de delimitare între încălcările restricțiilor anti-COVID-19 combătute prin intermediul avertizărilor și cele combătute prin aplicarea amenzilor de tocmai €1100. Mai mult, a fost dezvăluit un caz când indulgența poliției, care a aplicat avertismentul în loc de amenda usturătoare, s-a soldat cu contaminarea și decesul ulterior al contravenientului.  În acest sens, CC a stabilit că la aplicarea amenzilor agenții constatatori trebuie să demonstreze, iar instanțele de judecată să verifice în fiecare caz particular prin care acțiuni/omisiuni persoana a pus în pericol sănătatea publică. Altminteri, lipsa stabilirii pericolului pentru sănătatea publică are ca rezultat neîntrunirea laturii obiective ca element constitutiv al contravenției.

2. Imposibilitatea individualizării sancțiunii

CC a stabilit că legislatorul trebuie să reglementeze sancțiunile în așa mod ca instanța de judecată să aibă posibilitatea de a o individualiza în mod efectiv și rezonabil. Altminteri, are loc lipsirea instanței de judecată de posibilitatea de a garanta dreptul la un proces echitabil. Potrivit CC diferența mică dintre limita de jos și cea de sus a sancțiunii, în funcție de fapta prejudiciabilă și de multitudinea modalităților de comitere a acesteia, sunt de natură să afecteze dreptul la un proces echitabil, prin restrângerea competenței instanței de judecată de a exercita un control de jurisdicție deplină în privința individualizării și oportunității sancțiunii. 

Pentru a înțelege despre ce este vorba e bine să recurgem la exemple. De exemplu, în România sancționarea persoanelor fizice pentru încălcarea restricțiilor anti-COVID-19 se efectuează într-un interval, unde limita de sus este de 5 ori mai mate decât limita de jos, adică în intervalul € 100 – 500 lăsând agenților constatatori și instanțelor de judecată posibilitatea individualizării sancțiunii. În Republica Moldova acest interval este extrem de îngust  € 1100 – 1200. Mai mult, mărimea acestei sancțiunea este absolut disproporționată față de veniturile populației, care sunt de aproximativ 4 ori mai mici decât în Romania.  

Statisticile MAI, împărtășite în cadrul dezbaterilor, au fost utile și din punct de vedere a contestării contravențiilor de către cei amendați:

  • 360 de contestări din totalul de peste 2900 de procese întocmite deopotrivă persoanelor fizice și juridice;
  • 43 de procese anulate;
  • 55 contestări respinse;
  • 102 contestări menținute;
  • 207 contestări în proces de examinare.

Astfel, ne convingem că au fost contestate doar 12% din procesele contravenționale, deși amenzile sunt mai mult decât usturătoare. Aici explicația a fost că instanțele de judecată au respins mai multe acțiuni intentate de persoanelor amendate, în majoritatea cazurilor fiind vorba de expirarea termenul de doar 48 de ore de contestare a procesului verbal. Acest fenomen a fost dezbătut pe larg după intervenția Ombudsmanului, care a stabilit că Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a impus prin Dispoziția nr.4 reguli ce aduc atingeregaranțiilor unui proces echitabil și am recomandat revizuirea acestora.

3. Hotărârea Curții Constituționale

Pentru a elimina posibilele incertitudini, pe lângă declararea neconstituționalității prevederii articolului 761 alin. (1) din Codul Contravențional privind amenda de 450 unități convenționale (22 500 lei), CC a stabilit că până la modificarea prevederilor neconstituționale, amenzile pentru persoanele fizice, care vor încălca respricțiilor de combatere a COVID-19, vor varia în intervalul 1 – 500 unități convenționale, adică în intervalul 50 – 25000 lei.

În final, este de remarcat că în condițiile stării de urgență guvernanții s-au grăbit să adopte mai multe decizii, care ulterior au fost declarate neconstituționale: asumarea răspunderii Guvernului; contractarea creditului de €200 de la Federația Rusă; impunerea unor pedepse disproporționate cetățenilor și încălcarea drepturilor acestora la un proces echitabil. Așadar, este vorba despre semnale foarte periculoase.  

RadioOrhei

Recent Posts

Consumatorii ar putea plăti mai puțin pentru gazele naturale. Moldovagaz solicită ANRE revizuirea tarifului

Moldovagaz solicită Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gazele naturale. Furnizorul…

3 zile ago

Ce avere declară pentru 2023 prezentatorul de la adunarea Pobedăi lui Shor

Evenimentul de coalizare a forțelor proruse afiliate lui Ilan Shor, care s-a ținut la Moscova,…

4 zile ago

Curtea Supremă de Justiție a amânat pentru toamnă examinarea recursului în care Genesis International SRL cere 14 milioane de lei de la ÎM SCL Orhei

Admisibilitatea recursului declarat de Întreprinderea Municipală Servicii Comunal-Locative Orhei contra SRL Genesis Internațional, prin care…

4 zile ago

Tentativă de transportare ilicită a 600 000 hrivne din Federația Rusă în Republica Moldova, contracarată de către vameși

Cazul a fost consemnat ieri, 23 aprilie, la postul vamal Leușeni, unde s-a prezentat pentru…

6 zile ago

Bașcana Evghenia Guțul riscă închisoare de până la șapte ani în cazul finanțării ilegale a fostului partid Șor, scos în afara legii

Procuratura Anticorupție a informat, miercuri, 24 aprilie, că finalizat urmărirea penală și a expediat în…

6 zile ago