Categories: PoliticSocialȘtiri

Amendamentele propuse la Codul audiovizualului afectează libertatea de exprimare mai grav decât în perioada regimului comunist /#Moldova

Amendamentele propuse la Codul audiovizualului afectează libertatea de exprimare mai grav decât în perioada regimului comunist. Declaraţia a fost făcută de către directorul executiv al Asociaţiei Presei Independente, Petru Macovei, în cadrul emisiunii „Interpol” de la postul de televiziune „TV 7”, transmite IPN.

În opinia lui Macovei, autorii proiectului, înaintat în Parlament de către deputaţii PLDM şi PDM, au urmărit două scopuri şi anume lichidarea presei incomode, pe de o parte, şi monopolizarea publicităţii televizate, pe de altă parte. „Este imposibil de aplicat art. 6 şi 7 din proiectul acestei legi, mai ales în condiţiile când politicienii refuză să vină la emisiunile unde li se pun întrebări incomode, iar instituţiile statului îngrădesc accesul jurnaliştilor la informaţia de interes public. Cred că politicienii îşi sapă singuri groapa. Dacă nu pot să facă faţă provocărilor şi întrebărilor jurnaliştilor, nu trebuia să se lanseze în politică”, a declarat Macovei.

Petru Macovei susţine că, în cazul dacă va fi votat acest proiect de lege în varianta propusă, va fi instalată cenzura în mass-media. „Nimeni nu va dori sa fie sancţionat. Cred că unele prevederi din acest proiect care se referă la restricţii nici nu trebuie discutate sau supuse dezbaterilor publice. Ele pur şi simplu trebuie excluse”, a spus directorul API.

Petru Macovei şi-a exprimat regretul în legătură cu faptul că unii jurnalişti au susţinut acest proiect de lege. „Este inexplicabil comportamentul unor colegi de breaslă. O aşa numită Asociaţie Naţională a Jurnaliştilor a difuzat un comunicat de presă prin poşta electronica în care îşi exprimă acordul cu acest proiect. Şi mai regretabil este că unele posturi de televiziunea au difuzat ştiri în baza acestui comunicat parvenit de pe o adresă necunoscută şi fără date de contact. Au difuzat un comunicat care nu reprezintă interesele bresle jurnalistice din Moldova. Din păcate, la noi se atestă un fenomen. Numărul jurnaliştilor care îşi fac bine meseria rămâne neschimbat, iar al celor neprofesionalişti a sporit”, a declarat directorul organizaţiei de media.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago