Categories: PoliticȘtiri

Ambasadorul SUA, James Pettit: anul 2015 a fost marcat de evenimente „tragice pentru locuitorii Moldovei”

Europa Liberă: Excelență, domnule ambasador, vă mulțumim mult că ați acceptat să facem, la microfonul Europei Libere, totalurile acestui ani, care rămâne în istorie. Cum ați defini 2015 pentru Republica Moldova? Cum a fost acesta?

James Pettit: „Din păcate, a fost un an cu multe provocări, am fost martorii multor lucruri, pe care, vorbind direct, le consider tragice pentru poporul din Moldova – unul este pierderea enorma in scandalul bancar, altul este instabilitate in guvern. Eu am sosit in luna ianuarie si deja au fost vreo patru prim-miniștri de atunci, ceea ce nu e bine pentru poporul Moldovei.  Moldova are nevoie de un guvern funcțional și o clasă politică care sa reacționeze la necesitățile poporului.”

Europa Liberă: Multă lume zice că Moldova a ajuns un stat capturat, se află în comă. Cine resuscitează această țară: cetățenii pe interior sau e nevoie și de sprijinul venit din afară, de la partenerii de dezvoltare ai țării?

James Pettit: „În cele din urma soluțiile pentru Moldova trebuie să vină din interior. Partenerii internaționali de dezvoltare sunt aici pentru a ajuta, pentru a ajuta la facilitarea reformelor și a progresului în această țară, din punct de vedere politic si economic, dar dorința trebuie să vină din partea poporului Moldovei și trebuie să fie reflectată în ce face guvernul pentru poporul Moldovei.”

Europa Liberă: De 25 de ani de la proclamarea independenței Republicii Moldova, în țară se vorbește despre nevoia promovării reformelor. Care ar putea fi costul pentru întârzierea, tergiversarea aplicării adevăratelor, veritabilelor reforme în Republica Moldova?

James D. Pettit și Valentina Ursu

James Pettit: „Costul pe care îl plătește poporul Moldovei pentru lipsa reformelor este evident.  Moldova din păcate este considerată cea mai săraca țară din Europa.  Nu sunt motive pentru aceasta, deoarece alte foste republici sovietice se descurcă foarte bine și deja sunt în Uniunea Europeana.  Neimplementarea reformelor va duce la continuarea corupției masive, a furturilor masive, fapt ce nu va permite dezvoltarea economica a Moldovei, si astfel va face imposibila atragerea investițiilor atât  din exterior cât din interior.  Nu-mi pot explica de ce varietatea de guverne, care au fost la putere numai anul acesta, nu au reușit să implementeze reformele de baza – și anume: reforma în sectorul financiar pentru a preveni repetarea furtului bancar, eliminarea efectiva a corupției și a oportunităților pentru corupție, precum și avansarea în implementarea angajamentelor asumate în cadrul Acordului de Asociere cu UE.”

Europa Liberă: Criza politică s-a accentuat. Unii spun că Moldova e pe muchia prăpastiei. Care ar putea fi cele mai mari provocări pentru anul care iată pășește, anul 2016, pentru acest stat, Republica Moldova, și pentru cetățenii acestui stat?

James Pettit: „E complicat de identificat o problema cu care Moldova se va confrunta anul care vine, deoarece sunt numeroase probleme. Dar trebuie urgent de făcut ceva pentru a implementa reformele care ar duce la eliminarea corupției, de a preveni situația când instituțiile de stat cheie sunt controlate de un cerc restrâns de interese, și trebuie de început lucrul dificil, dar necesar, de îmbunătățire a economiei și a culturii politice.”

Europa Liberă: Pe parcursul acestui interviu, ați repetat de multe ori cuvântul „corupție”. Ce mesaj veți pentru cetățenii Republicii Moldova, la cumpăna dintre ani? Tot despre corupție veți spune?

James Pettit: „O să evit sa pronunț cuvântul corupție în mesajul meu de urare către cetățenii Moldovei.  Este important ca poporul Moldovei să nu piardă speranța, și ei nu ar trebuie să piardă speranța deoarece Moldova are un potențial enorm si acest potențial este în poporul Moldovei.   Poporul Moldovei poate rezolva problemele prin a insista ca guvernul pe care l-au ales sa răspundă la necesitățile lor.  Guvernul trebuie să lucreze pentru poporul Moldovei, nu pentru îmbogățirea celor care fac parte din el, dar pentru poporul Moldovei.   Indiferent de ce se întâmpla aici, SUA își menține reprezentanța aici, continuă programele de asistență și face tot posibilul pentru a ajuta această țară sa reușească, ceea ce de fapt acest popor merită.”

Europa Liberă: Și ultima întrebare: dacă dumneavoastră cumva ați găsit răspuns la întrebarea cine se mai gândește la interesul cetățeanului în Moldova? Aveți răspuns la această întrebare? E un mesaj pe care l-ați lansat pe Facebook.

James Pettit: „Cred că va dura ceva timp pana vom găsi răspuns la aceasta întrebare, dar cred ca există oameni care se gândesc la căi de soluționare a problemelor, deoarece, după cum am spus, soluțiile trebuie să vină din interior.”

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: un tânăr s-a aruncat într-o fântână și nu dorea să fie salvat

Incendiile de vegetație și gunoiște rămân cele mai frecvente situații excepționale produse pe teritoriul raioanelor…

19 ore ago

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

5 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

5 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

5 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

5 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

5 zile ago