Ambasadorul României în RM la RFI: ”Mi-aș dori un președinte pro-european pentru R.Moldova”

”Mi-aș dori un președinte pro-european pentru R.Moldova, dar fără îndoială, nu sunt eu în situația de a indica cetățenilor moldoveni cine este președintele pe care ar trebui să și-l dorească, spune într-un interviu pentru RFI, ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca, la sfârșitul mandatului său la Chișinău.

Voi privi cu simpatie, și probabil dintr-o altă capitală europeană, procesul electoral din R.Moldova. Cred așa cum s-a mai întâmplat, cetățenii R.Moldova vor ști  să aleagă cu înțelepciune liderul pe care îl merită”, spune ambasadorul României în Republica Moldova, Marius Lazurca.

 

Trebuie spus că, la 30 octombrie 2016, în R.Moldova se vor desfășura alegeri prezidențiale, iar până astăzi mai mulți lideri de partide de la Chișinău și-au anunțat participarea în cursa electorală.

 

Potrivit diplomatului român,”oricare va fi președintele pe care cetățenii R.Moldova îl vor alege, acest președinte va opera într-un mediu politic de mare complexitate, un mediu care va restrânge foarte mult marja de manevră a acestui șef de stat”.”Așadar, nu aș fi foarte îngrijorat de felul în care se articulează în timpul campaniei electorale intențiile viitorului președinte. Ceea ce președintele va face și ar trebui să facă odată instalat în funcție, diferă mult de ceea ce candidatul la președinție poate să spună în timpul campaniei electorale. Sigur mi-aș dori o personalitate puternică, un om care are o biografie importantă, nu va începe această biografie cu funcția de președinte, un om care a acumulat suficientă experiență de viață, dar în primul rând și profesională, până la a fi președinte, care cunoaște această țară și e recunoscut de cetățenii ei, care înțelege că e foarte simplu să vezi în ce parte a continentului se găsesc drepturi și libertăți, prosperitate și stabilitate și în ce parte aceste valori nu sunt la fel de certe sau mai au un drum lung de parcurs până când devin solide”, afirmă ambasadorul României la Chișinău, Marius Lazurca.

 

Referindu-se la recentele proteste antiguvernamentale de la Chișinău, diplomatul român a menționat: ”Sigur că nu pot să fac abstracție de faptul că avem această discuție după demonstrații importante care au avut loc, din nou, la Chișinău. Trag nădejdea, și în fond știu că este așa, autoritățile de la Chișinău vor ști să asculte cu multă luare aminte mesajele care vin din stradă”.

 

În contextul crizei bancare din R.Moldova, cauzată de dispariția unui miliard de euro și lichidarea a trei bănci, ambasadorul României la Chișinău a subliniat faptul că urmărește cu multă atenție ”felul în care autoritățile  investighează, fără îndoială, acest fenomen extraordinar și anume dispariția de pe piața bancară a trei bănci importante, în urma unor proceduri, probabil frauduloase și care, am sentimentul, fără a fi jurist,au implicat mult mai multe persoane, decât sunt în acest moment anchetate”. ”Numărul celor vinovați nu se rezumă la unul și că la finalul acestui proces de investigație, fără îndoială, foarte complicat, la care de altfel participă indirect și compania Kroll, vom putea constata că într-adevăr rețeaua de complicități este foarte vastă și cuprinde multe persoane, fără îndoială, unele dintre ele foarte importante în R.Moldova. E un test pe care, pe de o parte, îl dă justiția din R.Moldova care își poate dovedi dacă trece acest test profesionalismul și independența justiției. Dar este un test pe care îl dă și elita politică din R.Moldova cu privire la capacitatea de a înțelege solicitările cetățenilor ca justiția din R.Moldova să fie independentă și imparțială”.

 

L-am întrebat pe Marius Lazurca și despre procesul de judecată în dosarul fostului prim-mnistru moldovean, Vlad Filat, acuzat de trafic de influență și corupere pasivă. „Cât ține de cazul lui Vlad Filat, sigur că nu pot să reprim și sentimentele personale. Nu cunosc dosarul Băncii de Economii, nu cunosc gradul de implicare a fostului premier în acest dosar și nici nu mă privesc în mod nemijlocit aceste elemente. Ceea ce eu rețin este buna relație pe care am avut-o personal și în calitate de ambasador al României la Chișinău, cu premierul în două rânduri, Vlad Filat. Și nu pot reprima sentimentul de amărăciune care mă încearcă să-l văd pe fostul premier în această situație. Este un motiv în plus să-mi doresc, nu cu titlu personal, dar în calitate de ambasador al României, ca acest proces să fie unul echitabil și ca cei vinovați să fie trași la răspundere, în urma unui act independent și neutru de justiție”.

La finalul mandatului în R.Moldova, Marius Lazurca vorbește și despre relațiile moldo-române.”Această atmosferă de prietenie, frățietate de multe ori, pe care am construit-o și la care am fost eu însumi martor în foarte multe ocazii, a putut să genereze încrederea reciprocă de care aveam nevoie, fără de care proiecte cu adevărat importante, proiecte care afectează în sens pozitiv, în multe situații interese vitale ale României și R.Moldova, nu ar fi putut fi realizate. Or, cred că asta este câștigul esențial pe care raporturile politice foarte bune dintre noi l-au adus și anume că putem gândi împreună, pune pe hârtie împreună și trece la realizarea împreună a unor proiecte cu adevărat strategice, a unor proiecte care afectează interese esențiale, fundamentale, atât ale României, cât și ale R.Moldova”, a conchis la RFI, Marius Lazurca, cel mai longeviv diplomat cu mandat în R.Moldova.

RadioOrhei

Recent Posts

Ministerul Justiției solicită suspendarea activității partidului condus de un fost viceprimar de Orhei pe un termen de șase luni

Ministerul Justiției a anunțat astăzi că a înregistrat la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, cererea de…

16 secunde ago

Procuratura Anticorupție sugerează că actuala putere este responsabilă de mai multe eșecuri în reforma justiției

În contextul interesului sporit și multiple întrebări din partea presei despre scrisoarea care a apărut…

5 ore ago

Peste 2.300.000 lei aduși în Moldova din Moscova, prin contrabandă, în beneficiul unui grup criminal organizat

Ofițerii Serviciului Vamal, de comun cu ofițerii Inspectoratului Național de Investigații, sub conducerea procurorilor PCCOCS,…

7 ore ago

Comunicat DSE Orhei: intervenții la două incendii de amploare și extragerea unei persoane care s-a aruncat în fântână

În perioada de 29.04 - 14.05.202 pompierii și salvatorii din Orhei, Rezina, Telenești și Șoldănești…

10 ore ago

SUA critică Israelul pentru modul în care duce războiul din Fâșia Gaza: „O pierdere oribilă de vieți omenești nevinovate”

Secretarul de stat Antony Blinken a formulat duminică unele dintre cele mai dure critici publice…

2 zile ago

Va da România rachete Patriot Ucrainei? Ciolacu: „Ministrul Apărării are reţineri mari”

Premierul Marcel Ciolacu afirmă că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are reţineri mari ca România să…

2 zile ago