„Cei ce sunt la putere și-au dat seama ca reformele care și le-au asumat semnând Acordul de Asociere de fapt le vor afecta interesele proprii, cel puțin pe termen scurt, și cred că anume acest fapt a contribuit la stoparea întregii “istorii de succes”. Încă nu este clar dacă o astfel de voință politică există. Noi vom judeca acest guvern după fapte, nu după vorbe”, a declarat diplomatul.
Batson este de părere că reformele sunt necesare în Republica Moldova în toate sectoarele – justiție, agricultură, sectorul bancar și financiar, sănătate, educație, transport, administrație publică, dar că elitele din interiorul sistemului, dar și din exteriorul lui, demonstrează o rezistență la aplicarea lor: „Eu aș spune că a fost creat un sistem distrugător, care protejează interesele unei elite, atât pe interiorul sistemului cât, într-o măsură oarecare, și în afara lui. El are o rezistență ereditară la reforme. Amintiți-vă ce s-a întâmplat luna trecuta cu alegerile Președintelui Curții Supreme de Justiție. A fost înaintat doar un singur candidat, actualul deținător al acestei funcții. Cum a putut fi posibil? Oare nu mai există în Moldova și alți judecători de calitate, sau alți profesioniști din sfera justiției? Sau asta s-a întâmplat din cauza că nimeni nu s-a încumetat să schimbe status quo-ul sau să reformeze sistemul?”.
„Eu cred că Moldova are foarte mare nevoie de un consens, de un scop comun ce ar uni pe toți: clasa politică, opoziția, societatea civilă, Diaspora. După cum a spus-o destul de elocvent colegul meu american de la OSCE, la moldoveni nu există noțiunea de „noi” sau simțul încrederii „între noi”. Societatea pare a fi limitată la a obține tot ce e posibil și imediat”, a îndemnat în același timp oficialul.
Amintim că Phil Batson a fost numit ambasador al Marii Britanii în Republica Moldova în 2013, succedândui în această funcție lui Keith Shannon. Ambasada britanică la Chișinău a fost deschisă în 2002.