Select your Top Menu from wp menus

Ambasadele Suediei și Poloniei la Chișinău își exprimă solidaritatea cu declarațiile lui Peter Michalko, privind ancheta în dosarul furtului miliardului

După ce astăzi Ambasadorul Francez a declarat că este „pe deplin solidar” cu declarațiile șefului Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, privind procedurile judiciare referitor la fraudele bancare în Moldova, Ambasadele Suediei și a Poloniei la Chișinău au emis declarații în care și-au exprimat, la rândul lor, susținerea față de poziția diplomatului european.

„Ambasada Suediei la Chișinău este de acord cu declarațiile recente ale Excelenței Sale Peter Michalko, ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova. Republica Moldova s-a angajat să finalizeze neîntârziat procedurile legale și să finalizeze o anchetă privind furtul de miliarde 2014/2015 și frauda bancară pe scară largă aferentă. Aceste proceduri ar trebui să ducă la urmărirea penală a persoanelor și grupurilor implicate”, se arată în declarația corpului diplomatic al Ambasadei Suediei.

„Suedia se așteaptă ca Moldova să-și respecte pe deplin obligațiile față de cetățenii săi, precum și față de Uniunea Europeană în această chestiune”, se subliniază în comunicatul emis.

Partidul Șor a protestat la sediul Delegației Uniunii Europene la Chișinău față de unele declarații ale ambasadorului european, Peter Michalko, în legătură tărăgănarea dosarului în care este vizat liderul formațiunii, Ilan Șor, cercetat pentru implicare în furtul miliardului și fugit din Republica Moldova.

Acum două zile, șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, a declarat la un post de televiziune, că tărăgănarea examinării dosarului Șor ”pune la îndoială încrederea în sistemul justiției și pune la îndoială eficiența și în activitatea organelor de drept”.
Ilan Șor a fost condamnat de prima instanță la șapte ani de închisoare, în 2017, pentru implicarea în furtul miliardului, dar Curtea de Apel Cahul, la care a fost transferat dosarul nu s-a pronunțat de atunci pe marginea acestuia. Deputatul, care a plecat din Republica Moldova în vara anului trecut, odată cu schimbarea guvernării, este anunțat în căutare internațională, din iulie 2019 și pe numele său a fost emis și un mandat de arest.

Delegația UE nu a comentat deocamdată acest protest, dar Ambasadorul Peter Michalko a publicat pe Facebook un link la raportul companiei Kroll, de pe pagina Băncii Naționale, în care se arată implicarea mai multor companii afiliate lui Ilan Șor în delapidarea sistemului bancar moldovenesc.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/ambasadele-suediei-si-poloniei-la-chisinau-isi-exprima-solidaritatea-cu-declaratiile-lui-peter-michalko-privind-ancheta-in-dosarul-furtului-miliardului/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19