Postul Crăciunului face parte din tradiţia creştină şi are rolul unei purificări sufleteşti şi trupeşti.
În timpul postului nu se consumă alimente de origine animală (carne, lactate, ouă). Aceste alimente au nu numai o mare putere nutritivă ci şi multe toxine, a căror eliminare necesită un efort mare din partea organismului. Astfel, postul devine o perioadă de detoxificare. Abstenţia de la alcool şi tutun contribuie de asemenea la această detoxificare.
Dieta de post
Se ridică întrebarea dacă alimentaţia permisă în timpul postului poate asigura o funcţionare normală a organismului. Răspunsul este că dieta vegetariană este suficientă, cu condiţia să fie diversificată şi să includă fructe, legume, cereale, nuci, seminţe.
O asemenea dietă, din care lipsesc alimentele de origine animală, acoperă necesarul zilnic de proteine, lipide, glucide, vitamine şi minerale indispensabile organismului.
Proteinele se găsesc în toate alimentele, cu excepţia zahărului şi a grăsimilor pure. Pâinea, cartofii, orezul, mazărea, fasolea, soia, lintea asigură un aport suficient de proteine în perioada postului.
Glucidele se găsesc în zahăr, în miere şi în toate vegetalele, în diferite proporţii. Cele mai nesănătoase glucide sunt cele rafinate, din zahăr şi din produsele derivate.
Lipidele sunt prezente în cantităţi mici în alimentele vegetale. Excepţie fac uleiurile (măsline, floarea soarelui, dovleac, porumb, etc), dar şi acestea conţin lipide mai sănătoase decât grăsimile animale. Este cunoscut faptul că lipidele, în special cele animale şi colesterolul, favorizează bolile cardiovasculare şi obezitatea. Postul este o perioadă în care riscurile cardiovasculare scad.
Vitaminele sunt, în marea lor majoritate, conţinute în alimentele vegetale, în special în cele proaspete. Excepţii sunt vitamina D, care nu se găseşte în plante, şi vitamina B 12, care se găseşte în cantităţi mici, insuficiente. Pe durata postului este bine să se consume suplimente din cele două vitamine.
Mineralele necesare organismului, cum sunt calciul, magneziul, zincul şi fierul se găsesc în cantităţi suficiente în alimentele de post.
În concluzie, dieta de post nu numai că asigură tot necesarul nutritiv şi caloric al organismului, dar este şi mai sănătoasă decât alimentaţia obişnuită şi are efecte benefice atât asupra trupului cât şi asupra sufletului.
Înainte de a vă decide să ţineţi post este bine să consultaţi totuşi un medic care să vă asigure că starea dumneavoastră de sanatate vă permite acest lucru.
sursa: Turdetur.md.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…