Categories: PoliticȘtiri

Alianță minoritară PLDM-PDM ajutată de comuniști. Votul pro-european la gunoi?

După mai multe tentative de constituire a unei majorități parlamentare în legislativul de la Chișinău, deputații PLDM și PDM au votat vineri o combinație electorală pe care UE o regretă. În următoarele două săptămâni, se va încerca instituirea unui guvern minoritar PLDM-PDM susținut din umbră de Partidul Comuniștilor (PCRM). PL trece în opoziție.Andrian Candu, finul de cununie al controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc (deputat și finanțator al PDM) a fost ales vineri, 23 ianuarie, în funcția de președinte al Legislativului de la Chișinău. În calitate de vicepreședinți au fost aleși Liliana Palihovici (din partea PLDM) și Vladimir Vitiuc (din partea PCRM).
Fără comuniști în noul guvern
Liderul democrat, Marian Lupu, a menționat că „membrii PCRM nu vor intra în componența Cabinetului de Miniștri” și că PDM va susține orice candidatură la funcția de prim-ministru propusă de PLDM: „Vom face totul ca să fie nominalizată candidatura prim-ministrului. Nu avem timp! În 10-12 zile va trebui să învestim Guvernul”, a declarat Lupu.
După discuții aprinse la sediul PLDM, liderul acestei formațiuni, Vlad Filat, a anunțat vineri seară că „Iurie Leancă rămâne candidatul PLDM la funcţia de premier”. El a reiterat faptul că PLDM şi PD „nu au făcut coaliţie cu comuniştii”. Potrivit lui Filat, principala problemă care a blocat negocierile cu Partidul Liberal a fost partajarea funcţiei de preşedinte al Republicii Moldova.
La rândul său, liderul PL Mihai Ghimpu a spus că „Viitorul guvern minoritar ar putea duce la compromiterea parcursului european al Republicii Moldova”: „Nu-mi dau seama cum vor răspunde acum democrații și liberal-democrații în fața partenerilor europeni. Ceea ce s-a întâmplat astăzi, după întâlnirea avută cu oficialii europeni (de la începutul acestei săptămâni – n.n.), miroase urât. Tactica lor (PLDM și PDM) a fost să negocieze două luni de zile, după care să anunțe că Partidul Liberal a blocat tratativele”.
Alianță „Pentru o Moldovă Europeană” – fără sprijinul partenerilor politici europeni
Alianța minoritară PLDM-PDM se va numi „Pentru o Moldovă Europeană”. Preşedintele Alianţei Partidelor Liberale şi Democrate pentru Europa (ALDE), britanicul Graham Watson, care a participat săptămâna aceasta la consultările cu liderii PLDM, PDM și PL din Republica Moldova a declarat pentru Radio „Europa Liberă” că regretă alianța constituită la Chișinău fără PL: „Sfatul meu pentru Mihai Ghimpu a fost ca și cel al PPE pentru Vlad Filat și cel al socialiștilor europeni pentru Marian Lupu: să cadă la o înțelegere pentru o coaliție de guvernare care să mențină Republica Moldova pe calea integrării europene. Observ că lucrurile s-au desfășurat într-un alt mod”, a declarat Graham Watson. El a spus că nu crede că o guvernare creată numai din PLDM și PD este „o soluție cu care să mergi mai departe”, pentru că duce la un Guvern minoritar, iar o majoritate împreună cu comuniștii sau socialiștii „nu este calea cea bună pentru Moldova”.
PCRM nu-l vrea pe Leancă prim-ministru
Se pare însă că PCRM nu agreează ideea alegerii prim-vicepreședintelui PLDM, Iurie Leancă, în funcția de prim-ministru pentru următorii patru ani. Vineri, Vladimir Voronin a recunoscut că le-a cerut liberal-democraților să nu-l propună pe Iurie Leancă la această funcție. Întrebat dacă este adevărat că i-a cerut PLDM să nu-l propună pe Leancă, Voronin a răspuns: „Da! Am cerut NU Leancă și NU încă mulți alții. Urmează să-i aflați!”.
Împreună, alianța PLDM-PDM are 42 de mandate din totalul de 101. PCRM a rămas cu 19 mandate cupă ce un deputat s-a dezlipit de acest partid. Împreună, PLDM-PDM-PCRM adună 61 de mandate – exact minimul necesar pentru a alege șeful statului. Parlamentul Republicii Moldova ar urma să aleagă șeful statului în luna martie 2016.

sursa: dw.de

RadioOrhei

Recent Posts

Anul trecut a continuat tendința de descreștere a numărului copiilor născuți la Orhei

În 2023 în raionul Orhei s-au născut cu 120 de copii mai puțin comparativ cu…

2 zile ago

Procuratura Anticorupție a prezentat noi detalii despre scrisoarea din 14 mai

Procuratura Anticorupție (PA) a făcut astăzi mai multe precizări aferent sursei comunicărilor telefonice obținute de…

2 zile ago

Data referendumului, decisă în Parlament pe fondul criticilor opoziției. Când va avea loc și la ce întrebare vor răspunde cetățenii

Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) va fi organizat la toamnă, pe…

2 zile ago

Și fosta primărița din Jora de Mijloc, Marina Tauber ar fi primit cetățenia Rusiei

Agenția de presă INFOTAG scrie că deputata Marina Tauber, ar fi primit cetățenia rusească concomitent…

2 zile ago

Cetățeanul de onoare al Orheiului – Shor, afirmă că a primit cetățenia Rusiei

Ilan Shor, care a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare într-un dosar legat…

2 zile ago