Categories: PoliticSocialȘtiri

Alexandru Tănase: Strategia de reformare a sectorului justiției a fost un eșec

Legea privind aprobarea Strategiei de reformare a sectorului justiției pentru anii 2011-2016 a fost, în mare parte, un eșec. Chiar dacă au fost promovate unele reforme, ele nu au generat un rezultat palpabil. Declarația a fost făcută de către ministrul justiției, Alexandru Tănase, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

Potrivit lui Alexandru Tănase, situația poate fi remediată și unul dintre elementele bune ale acestei legi a fost schimbarea corpului judecătoresc cu 30%. „În mare parte, sunt oameni tineri, oameni noi, care nu au fost implicați în scandaluri, au reputație onorabilă, pregătire profesională suficientă pentru a putea face față funcției de judecători”, a notat ministrul.

Alexandru Tănase consideră că reformele în justiție nu pot fi impuse pe cale administrativă. Există problema înțelegerii de către judecători a statutului de judecător. „Independența judecătorească nu este un privilegiu al judecătorilor, ci al societății”, a subliniat Alexandru Tănase.

Potrivit ministrului, o problemă a justiției moldovenești rămân căile de atac în materie procesuală, care încurajează concentrarea de competență la nivelul Curții Supreme de Justiție. „Pentru strategia viitoarei reforme judiciare, Guvernul cred va propune o revizuire totală a rolului CSJ. Probabil se va reveni la concepția inițială a reformei, potrivit căreia CSJ să fie o instanță de casație, cu un număr mic de judecători și cu alte competențe decât le are astăzi”, a spus Alexandru Tănase.

Până la sfârșitul acestui an, vor fi propuse modificări legislative care vor ține de instituirea publicității ședințelor la Curtea Supremă de Justiției în materie penală. „Atunci când o instanță se pronunță asupra libertății unei persoane, este important ca această persoană să participe nemijlocit la judecarea cauzei sale”, a spus Alexandru Tănase.

Ministerul Justiției va propune și o reformă a controlului judiciar al măsurilor preventive. Se intenționează renunțarea la actuala instituție a judecătorilor de instrucție și instituirea unor judecători pentru drepturi și libertăți, care vor avea altă calificare și vor fi selectați în alt mod.

RadioOrhei

Recent Posts

CNA și procurorii au efectuat percheziții la Primăria mun. Orhei într-un dosar de corupție: 18 persoane bănuite dintre care 4 au fost reținute pentru 72 de ore

18 funcționari publici printre care primarul și viceprimarul or. Orhei, arhitectul-șef, agenți constatatori și mai…

7 zile ago

Percheziții ale CNA la Primăria Orhei. Primarul și viceprimarii orașului ar fi fost reținuți

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins vineri, 11 octombrie, la Orhei, într-un dosar pornit…

7 zile ago

Securitatea transportulului și gestionarea deșeurilor radioactive discutate de reprezentanți ai Agenției de Mediu

În perioada 1-4 octombrie 2024, reprezentanții Agenției de Mediu au participat la Atelier privind evaluarea amenințărilor…

o săptămână ago

Incidența maladiilor psihice în Republica Moldova a crescut anul trecut, comparativ cu 2022

Potrivit statisticelor naționale, în Republica Moldova se observă o creștere a afecțiunilor psihice, astfel incidența…

o săptămână ago

O companie din Elveția cronometrează cât timp petrec angajații la WC

O companie elvețiană de ceasuri a introdus o regulă care face ca mersul la toaletă…

o săptămână ago