Select your Top Menu from wp menus

Alexandru Slusari: Decizia de eliberare a lui Veaceslav Platon discreditează Procuratura Generală

Reprezentantul Platformei DA, Aexandru Slusari, consideră că decizia de eliberare controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon discreditează Procuratura Generală.

Într-o postare pe Facebook, el a menționat că, în calitate de președinte al Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, nu a văzut urmele lui Veaceslav Paton în „furtul mliardului” din cele trei bănci, în perioada 2013-2014, după ce ar fi vândut acțiunile deținute la Banca de Economii fie liderului Partidului Șor, Ilan Șor, sau fostului lider PDM, Vlad Plahotniuc. 

„Dar cu atacul raider din 2011-2012 ce facem ? Raportul comisiei denotă franc că anume de atunci Plahotniuc și Platon au pornit procesul devalizării sistemului bancar. Dar cu tranzacția ascunsă din decembrie 2011 cum procedăm ? Cănd Platon a plătit lui Plahotniuc 80 mln dolari pentru acțiunile din BEM, Victoriabanc și Asito. folosind schema „carusel”, contractele fictive, băncile din Moldova (cu încălcarea tuturor normelor de prudență în procesul de creditare) și mecanismul de evaziune fiscală. De Laundromat înțeleg că PG în genere a uitat. Dar arhitectul acestei scheme de spălare a zeci de miliarde de dolari din băncile rusești a fost anume Veaceaslav Platon, care a primit permisul de la Plahotniuc pentru folosirea sistemului judiciar din Moldova. Am impresia că Proguratura Generală încearcă să facă din dosarul furtului miliardului o vitrină și un paravan pentru neinvestigarea celorlalte dosare de rezonanță și acoperirea celorlalți criminali, care în ultimii 10 ani au jefuit Moldova”, a declarat Alexandru Slusari. 

Procuratura Generală precizează, într-un comunicat, că magistrații au dispus astăzi, 15 iunie, suspendarea imediată a executării sentinței Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 20 aprilie 2017, emisă în privința lui Veaceslav Platon, prin care acesta fusese condamnat la 18 ani închisoare pentru escrocherie, spălare de bani și corupere activă.

sursa: radiochisinau.md