Select your Top Menu from wp menus

Alegerile locale vor fi mai complicate, experţi /#Moldova #Alegeri

Alegerile locale preconizate pentru 14 iunie curent vor fi mult mai complicate pentru candidaţi decât cele parlamentare din toamna trecută. Opiniile în acest sens au fost exprimate în cadrul emisiunii „Replica” de la postul de televiziune „Prime”, transmite IPN.

Liubomir Chiriac, director executiv al IDIS „Viitorul”, susţine că există mai multe motive care vor face dificil scrutinul local pentru cei care vor dori să candideze. „Oamenii sunt dezamăgiţi în guvernare după ce au trecut printr-un scrutin parlamentar dificil. Mai mult, oamenii în perioada respectivă vor fi şi ocupaţi, unii cu lucrările agricole, alţi vor pleca în vacanţă. Se aşteaptă majorări de preţuri, fapt ce va provoca tensiuni în societate”, a spus Chiriac.

Viorel Furdui, director executiv al Congresului Autorităţilor Publice Locale, consideră că viitorul scrutin va fi dificil pentru primarii care vor dori să candideze pentru un al doilea mandat, dar care nu fac parte din partidele aflate la guvernare. „Resursele bugetare sunt alocate primăriilor din teritoriu după criterii politice. Acei primari care nu au făcut parte din partid nu au primit nici pe aproape resursele necesare pentru dezvoltarea localităţilor. Este o problemă gravă. În loc să muncească pentru comunitatea care le-a încredinţat mandatul, sunt puşi în situaţia să lucreze pentru partid”, a declarat Furdui.

Într-o intervenţie telefonică, Iurie Ciocan, preşedintele Comisiei Electorale Centrale, a dat asigurări că scrutinul se va desfăşura în condiţii normale. „Luni , 6 aprilie, ne vom întruni într-o şedinţă, cu care vom începe lucrul pentru pregătirea de alegerile locale”, a comunicat preşedintele CEC.