Select your Top Menu from wp menus

Alegerile din Cehia – ofensiva comuniştilor

Vineri și sîmbătă, în Cehia au loc noi alegeri generale anticipate iar partidul comunist – unul din puţinele partide comuniste nereformate din Europa centrală – este în ofensivă. Nu atât pentru oferta electorală pe care o face, cât pentru faptul că din ce în ce mai mulţi cehi sunt dezamăgiţi de prestaţia celorlalte partide parlamentare. Şi în căutarea de alternative. Mai multe, din Praga, de la Ileana Giurcchescu.

În Cehia lui Vaclav Havel şi a Revoluţiei de catifea, un recent sondaj de opinie sugerează că o treime din electorat crede că viaţa era mai bună în timpul comunismului. E expresia unei profunde dezamăgiri, după peste 20 de ani de tranziţie. Şi rezultatul a nenumărate scandaluri de corupţie, care au subminat mai ales încrederea în partidele de centru dreapta. Aşa că în ajunul alegerilor generale anticipare, aceleaşi sondaje de opinie indică revenirea în forţă a partidului comunist, nereformat, pe scena naţională.

Social-democraţii de centru-stânga ar putea ieşi partidul cel mai puternic, cu numai 22 la sută din voturi. Urmat de comunişti, cu aproximativ 17 la sută. Liderul social democrat Bohuslav Sobotka exclude orice alianţă la guvernare cu partidul comunist. Dar nu şi posibilitatea de a forma, după alegeri, un guvern minoritar, tolerat de comunişti.

Jiří Pehe, directorul filialei din Praga a Universităţii din New York şi fost consilier al preşedintelui Vaclav Havel, crede că discursul anticomunist a fost ruinat de guvernul precedent, condus de Petr Nečas. Acesta a reuşit să devină atât de nepopular, continuă Pehe, încât până şi votanţi anticomunişti şi-au zis că nimeni nu poate fi mai rău decât Nečas…nici măcar comuniştii.

Desigur, este greu de înţeles cum partidul comunist ar putea recuceri o parte din influenţa pe care o avea până în 1989, într-o ţară ca Cehia – ţara Revoluţiei de catifea şi a lui Vaclav Havel. Numai că şi fostul preşedinte, înainte de a muri în 2011, avertiza că dezamăgirea oamenilor se va întoarce ca un bumerang împotriva politicienilor tranziţiei.

Vladimir Broz, rapper cunoscut sub numele de „Vladimir 518” este nu numai îngrijorat de perspectiva revenirii comuniştilor. S-a decis, ca mulţi alţi artişti să acţioneze, mai ales să încerce să-i convingă pe tineri să vină la vot. Pentru că sondajele prevăd un absenteism masiv, care şi el, lucrează în favoarea partidului comuniştilor.

Aşa că Broz şi alţi muzicieni, au organizat un mare concert în Piaţa Primăriei Vechi, din centrul Pragăi. Nu pentru a vreun partid, ci împotriva comuniştilor.

sursa: europalibera.org


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/alegerile-din-cehia-ofensiva-comunistilor/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19