Categories: PoliticȘtiri

Alegeri 2016. Cronică electorală (2) Spălarea minților alegătorilor prin televiziuni și rețelele de socializare

Opinii despre mersul campaniei electorale înntr-o discuție cu analistul politic Anatolie Golea.

Multe din evenimente prezentate de agențiile de știri gravitează în jurul scrutinului prezidențial moldovenesc din 30 octombrie. Iată de ce le oferim colegilor știriști posibilitatea de a trece în revistă evenimentele, declarațiile, polemicile din care se constituie mozaicul campaniei electorale 2016. Un nou sondaj de opinie arată că în fruntea preferințelor electorale, înaintea alegerilor de la 30 octombrie, continuă să se află socialistul Igor Dodon, cu 29% din opțiuni, urmat de fostul ministru al educației Maia Sandu, cu 13% și de liderul Partidului DA Andrei Năstase cu 11%. Aceasta este prima știre analizată de Vasile Botnaru într-o nouă ediție a noii noastre rubrici electorale, cu Anatol Golea, director executiv al agenției de știri Infotag.

Anatolie Golea: „Candidații, deocamdată, analizează și ei rezultatele sondajelor sociologice. Nu prea au comentat rezultatele acestor sondaje care nici nu conțin prea multe surprize. Să vedem cine este mai mulțumit și cine este mai puțin mulțumit, cine va învinui organizatorii sondajelor că au făcut jocul cuiva. De altfel, în acest sondaj aș vrea să menționez un lucru importat, după mine, care este mai puțin comentat și mai puțin observat.

Toată lumea a observat că acest sondaj îl scoate din nou printre lideri pe Igor Dodon, liderul socialiștilor, și cumva nu pune accentul cine e mai tare dintre cei doi candidați pe dreapta, Maia Sandu sau Andrei Năstase, deși Maia Sandu are cu 3-4% mai mult. Dar pe acest fundal a rămas în umbră faptul că Marian Lupu și Partidul Democrat s-au ridicat în sondajul Asociației Demografilor și Sociologilor, de la cele 2-3% maximum în aprilie, până la 10% și chiar mai mult în sondajul de la începutul lui septembrie. Și acest lucru dă de gândit. În campania în derulare sunt posibile și unele surprize.”

Europa Liberă: Poate și-a făcut efectul Caravana Europeană?

Anatolie Golea: „Și-au făcut efectul, în primul rând, cele patru sau șase posturi de televiziune care aparțin Partidului Democrat și care se ocupă cu agitația electorală 25 de ore din 24, lucru pe care nu prea îl observă Consiliul Coordonator al Audiovizualului, cu părere de rău. Cred că aici este principala cauză – spălarea minților alegătorilor prin televiziuni, în primul rând.”

Europa Liberă: CEC se conduce de principiul: ceea ce nu este interzis este permis. Așa spune CEC, nu? Nu există doar interdicții clare pentru propaganda paraelectorală.

Anatolie Golea: „Ba da, există Codul Audiovizualului, care are foarte multe prevederi, ceea ce ține de reflectarea campaniei electorale sau preelectorale, care spune că trebuie să existe pluralism de opinii în știri, să fie reflectate toate evenimentele obiectiv, echidistant și imparțial ș.a.m.d.”

Europa Liberă: Deci, CEC, spuneți dumneavoastră, ar avea motive să intervină în genul acesta de agitație electorală?

Anatolie Golea: „CEC ar avea motive, iar CCA este obligat să intervină, ceea ce nu face deocamdată.”

Europa Liberă: Cum s-a reflectat în comentarii și în știri declarația președintelui PL Mihai Ghimpu, că vrea să devină un viitor șef de stat care să accelereze unirea cu România?

Anatolie Golea: „E greu de spus în ce mod s-a reflectat acest lucru. Electoratul unionist, unionist veritabil, nu-l crede pe domnul Mihai Ghimpu unionist. Și aici cred că este răspunsul. Avem vreo cinci candidați care se autodefinesc în calitate de unioniști. Electoratul acesta este destul de restrâns. Și eu, de fapt, nu prea înțeleg pe ce mizează dânșii. Mai mult decât atât, chiar fac un deserviciu acestei cauze unioniste, afirmând, de exemplu, că sunt, cel puțin, 30% unioniști în Republica Moldova. Și în cazul în care vreo cinci-șase candidați cu mesaj pronunțat unionist vor lua împreună 7-8% de voturi, atunci, în opinia mea, ei discreditează ideea unirii. În loc să o crească, să o implementeze în mințile alegătorilor, dacă vreți, ei o discreditează și subție acest segment al unioniștilor veritabili.”

Europa Liberă: Dar Mihai Ghimpu a făcut o socoteală din care rezultă că, dacă toți unioniștii l-ar vota pe dumnealui, ar avea șanse să aibă un șef de stat unionist.

Anatolie Golea: „Dar de ce trebuie să îl voteze pe dumnealui dânsul nu a spus, pentru că mai sunt și alții. Trebuie să fim de acord aici cu replica Vitaliei Pavlicenco. Dumneaei a declarat, și pe bună dreptate, că Partidul Liberal nu este un partid unionist prin definiție. Și această clauză – unirea Republicii Moldova cu România nu se regăsește în programul partidului sau în alte documente. Spre deosebire, trebuie să recunoaștem, de Partidul Național Liberal, care a fost primul partid unionist și are stabilite aceste deziderate în documentele sale statutare, ca și Partidul Dreapta.”

Europa Liberă: Deci, like-urile, care se vor fi adunând de la unioniști, nu se vor duce spre Mihai Ghimpu?

Anatolie Golea:Like-urile din rețelele de socializare încă nu sunt voturi ale alegătorilor.”

Europa Liberă: Am zis și eu convențional. Simpatiile.

Anatolie Golea: „Nu, nu este convențional pentru că vedem, această campanie, în mare parte, este pe rețelele de socializare. Unii candidați preferă să stea în fața computerului, decât să meargă la întâlniri cu alegătorii, de aceea este și simbolică această comparație. Nu, nu cred că like-urile unioniștilor și voturile unioniștilor merg neapărat spre Mihai Ghimpu și chiar și spre alți candidați. Eu cred că o mare parte din unioniști mai degrabă vor vota cu Maia Sandu sau Andrei Năstase decât cu Mihai Ghimpu sau Vitalia Pavlicenco.”

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

2 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

4 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago