Select your Top Menu from wp menus

Al 4-lea sef al statului a fost, in sfarsit, ales: Nicolae Timofti

Cu 62 de voturi PRO ale deputatilor din AIE (PLDM, PDM, PL) grupul ‘Dodon’ si neafiliatul Mihai Godea, Nicolae Timofti a fost ales șef al statului.

Astfel, s-a pus capăt epopeii care a durat aproape trei ani de zile, iar R. Moldova are un nou președinte, al patrulea, după Mircea Snegur, Petru Lucinschi și Vladimir Voronin.

Deputaţii comunişti, care nu au participat la scrutin, declara ca nu  recunosc valabilitatea alegerilor prezidenţiale , invocand incalcari ale   procedurii de vot.

Daca Curtea Constituţională  va valida  rezultatele scrutinului din Parlament, mandatul lui Nicolae Timofti va fi de 4 ani, adica de mai bine de 2 ori mai lung decat al Parlamentului actual.

Nicolae Timofti are 63 de ani și a deținut până în prezent funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

vezi mai jos CVul lui Nicolae Timofti, publicat deciutulești.md
Nicolae Timofti este originar din satul Ciutulesti, r. Floresti . Parintii sunt originari din jud. Cahul, tata – Vasile Tudor Timofti, satul Gotesti, mama – Elena Petru Timofti (Bujac), satul Ciobalaccia.

Bunicul Tudor Timofti, in 1940, sub presiunea de a fi omorit de „noua putere”, a fost fortat sa se retraga in minele Donbasului, revenind in Moldova in 1946, dar fara dreptul de intoarcere la locurile natale. Se stabileste cu traiul impreuna cu familia in satul Ciutulesti, unde la 22 decembrie 1948 se naste Nicolae Timofti.

La inceputul anului 1949 toata familia Timofti trece cu traiul in orasul Floresti. La 6 iulie 1949 bunelul Tudor Timofti cu sotia si patru copii sunt deportati in regiunea Amur, unde bunelul T. Timofti a decedat in 1953.

Familia Elena si Vasile Timofti a crescut impreuna cinci copii. Dupa studiile medii scolare in orasul Floresti, Nicolae Timofti face facultatea de drept a Universitatii de Stat din Moldova (1967-1972), apoi serviciul militar (1972-1974) in grad de ofiter – locotenent si locotenent superior.

Dupa serviciul militar, N. Timofti lucreaza in anii 1974-1976 in calitate de consultant superior la Ministerul Justitiei. La 11 aprilie 1976 este ales judecator in fostul raion Frunze a orasului Chisinau, de unde la 10 aprilie 1980 este transferat ca Judecator la Judecatoria Suprema. In iunie 1990 este ales vicepresedinte al Judecatoriei Supreme – Presedinte al Colegiului Penal.

Dupa reformarea sistemului judecatoresc, in 1996 este numit Presedinte al Curtii de Apel si destituit din aceasta functie in decembrie 2001, fara careva motive justificate.

Ulterior, Nicolae Timofti a fost numit membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Pe 4 martie 2011 acesta a fost ales în calitate de conducător al CSM. Timofti a fost ales în această funcţie cu votul majorităţii membrilor din Consiliu, după ce Dumitru Visterniceanu, care a deţinut această funcţie timp mai bine de un an, a demisionat în cadrul unei ședințe.

Nicolae Timofti are trei feciori : Alexei (1977), Nicolae (1980), Stefan (1989).