Select your Top Menu from wp menus

Agricultorii care au avut de suferit din cauza înghețurilor pot cere subvenții

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) anunță lansarea campaniei de depunere a cererilor pentru subvenții din partea producătorilor agricoli care au avut de suferit din cauza înghețurilor din primăvara anului trecut, transmite IPN.

Administrațiile publice locale din raioanele afectate trebuie să creeze comisii speciale, responsabile de examinarea cererilor  și calcularea mărimii suportului financiar. Termenul limită de depunere a dosarelor este de zece zile lucrătoare de la data creării comisiilor speciale.

Regulamentul privind modul de acordare a suportului financiar producătorilor agricoli în scopul diminuării consecințelor înghețurilor târzii din primăvara anului 2016 a fost aprobat de Guvern la 5 aprilie 2017. Potrivit regulamentului, suportul financiar se va acorda producătorilor agricoli pentru culturile sămânţoase şi sâmburoase, nucifere şi arbuştii fructiferi, inclusiv căpşuni. Mărimea suportului financiar se va calcula în funcţie de suprafaţa afectată, gradul de afectare, preţul comparabil pentru anul 2015 şi recolta compromisă.

În primăvara anului trecut, în raioane din partea de nord: Briceni, Dondușeni, Drochia, Glodeni, Ocnița, Râșcani și, parțial, Soroca au fost înregistrate temperaturi joase, sub nivelul rezistenței biologice ale unor culturi agricole. A fost compromisă în special recolta de fructe.