Printre viceminiștrii promovați în Guvernul Streleț avem și bogați, și săraci, cu firme prospere și mai puțin active, cu trecut curat sau mai puțin curat, scrie Mariana Colun într-o investigaţie plasată pe anticoruptie.md
Chiar dacă noua funcție publică este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită, unii dintre noii viceminiștri mai continuă să admistreze afacerile, unele chiar în domeniul în care au fost promovați. Reporterii Centrului de Investigații Jurnalistice au radiografiat declarațiile pe avere și de interese ale oficialilor din eșalonul doi al ministerelor, i-au verificat în diferite baze de date deschise și vă propun să vedeți ce averi și ce interese au viceminiștrii din Guvernul Streleț.
Ministerul Sănătății
Ministrul Sănătății Ruxanda Glavan a schimbat toți viceminiștrii. În fotoliile de viceminiștri au venit Gheorghe Țurcanu, Valentina Rotaru și Aliona Serbulenco.
A mai fost viceministru al Ministerului Sănătății în perioada 2009 – 2013, în timpul mandatelor lui Vladimir Hotineanu și Andrei Usatîi. În 2013 a fost suspendat din funcție, în legătură cu scandalul Pădurea Domnească, pentru reacția întârziată a autorităților medicale de a-i acorda asistență medicală tânărului care a fost împușcat la vânătoarea la care au participat mai mulți oficiali și tăinuirea acestui caz. În schimb, a fost promovat în funcția de viceministru la Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, funcție pe care a deținut-o până în 2015. Este chirurg-pediatru. Din 2008 până în 2009 a fost director de chirurgie la Institutul de Cercetări Științifice a Mamei și Copilului.
În declarația de avere pentru 2014, Gheorghe Țurcanu indică un salariu de circa 137 de mii și o pensie de aproape 30 de mii de lei. El mai are în proprietate un automobil de model Volkswagen Pasat, estimat la 130 de mii de lei, suma aproape echivalentă cu salariul său anual. Viceministrul mai deține o casă de 112 metri pătrați procurată în 2015 cu aproape 150 de mii de grivne si cote părți întro casă, estimată la 155 de mii de lei, și în două apartamente.
Noul viceministru are afaceri în domeniul pe care îl profesează. El deține cote părți în două companii: Sana-farm SRL și TT Medizin International GmbH, din Germania.
Este medic obstetrician ginecolog și din 2012 a deținut funcția de director medical al Clinicii de Medicină Estetică Sancos.
Proaspătul oficial este unul dintre cei mai înstăriți viceminiștri. Pe lângă salariul de 240 de mii de lei, ridicat în 2014, Serbulenco indică în declarația pe avere că are în proprietate un apartament primit prin testament și o vilă cu o valoare cadastrală de peste un milion de lei. Dânsa mai deține șase terenuri agricole cu o suprafață totală de 4,2 hectare și o casă de locuit de 152 metri pătrați primite ca donație în 2006 (!). Viceministra mai are un automobil de model Volvo, pe care l-a procurat în 2015 cu 10 mii de dolari.
Și Aliona Serbulenco are afaceri în domeniul pe care îl profesează. Ea este fondatorulÎntreprinderii Individuale „Serbulenco Aliona”. Firma activează din 2000 și este specializată în mai multe domenii, prioritar fiind practica medicală.
Vine din sectorul spitalicesc, unde timp de mai mulți ani a fost șefa secției de pediatrie din cadrul Spitalului Clinic Municipal pentru Copii „Valentin Ignatenco”, anterior și medic-șef al Spitalului Clinic Central „Calea Ferată din Moldova” și șefă a secției Nefrologie Pediatrică a Institutului Mamei și Copilului.
În declarația sa de venit pentru 2014, Valentina Rotaru a indicat că a ridicat un salariu de 110 mii de lei, că are o casă de 85,1 metri pătrați, cu o valoare cadastrală de 55 de mii de lei și un automobil de model Nissan, procurat în 2015 cu 4.000 de lei. Datele de la Cadastru arată că Valentina Rotaru a uitat să indice că mai are și o construcție accesorie pe lângă casă, cu o suprafață de 24,6 metri pătrați.
Valentina Rotaru, ca și colegii săi, are afaceri în domeniul sănătății. Dânsa a fondat în 2012 împreună cu Alexandru Cojocaru firma „Santel-M” SRL, specializată în acordarea asistenței medicale. Compania este înregistrată la domiciliul Valentinei Rotaru, iar dânsa, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat, actualmente este administrator al fimei. Aceasta în situația în care funcția de viceministru este incompatibilă cu oricare altă funcție retribuită.
Ministerul Economiei
Sub conducerea lui Stephane Cristophe Bride, la Ministerul Economiei vor activa vechii viceminiștri Octavian Calmâc și Valeriu Triboi, dar și noul-numit Vitalie Iurcu, ex-directorul Moldtelecom.
Vitalie Iurcu – afaceri de milioane cu firmele prietenilor
Potrivit declarației pe venit din 2013, Iurcu a ridicat, timp de un an, un salariu puțin sub jumătate de milion de lei. El are în proprietate șapte terenuri cu o valoare cadastrală totală de peste 2,5 mln lei, un apartament cu suprafața de 94 metri pătrați, în valoare de peste 600 de mii de lei, două case de locuit estimate la circa 2,3 milioane de lei și un automobil de model Porshe Cayenne, costul căruia ar fi de două ori mai mare decât venitul anual al ex-directorului Moldtelecom. În 2014, declaraţia şefului Moldtelecom a fost verificată de CNI, în urma unei scrisori anonime, în care se spunea că Iurcu ar fi cumpărat pachetul majoritat de acţiuni al companiei care comercializează materiale de construcţie Zikkurat. Clauza a fost întrun final clasată.
Conform datelor de la CÎS, numele lui Vitalie Iurcu figurează în calitate de fondator la două întreprinderi. Prima din ele, ÎI „Iurcu Vitalie”, specializată în oferirea consultațiilor pentru afaceri și management a fost declarată de funcționar, fiind înregistrată în apartamentul soților Iurcu din str. Petru Rareș. De asemenea, Iurcu este și unul dintre fondatorii firmei „Progestact” SRL, împreună cu mai multe persoane, printre care ex-ministrul de Interne Dorin Recean și fostul deputat comunist Iurie Muntean, precum și alte 35 de persoane.
O altă anchetă de presă relevă faptul că, prin intermediul unui nepot, Iurcu este implicat în activitatea mai multor firme cu activități în agricultură. Tot prin nepotul său, actualul viceministru al Economiei arendează jumătate de hectar de pădure lângă Ialoveni, pădure la care, în 2014, în timpul orelor de serviciu, au muncit chiar angajații Moldtelecom, plătiți din banii statului.
Activează în funcția de viceministru al Economiei de aproape șase ani, din octombrie 2009. Prin funcția pe care o deține a fost reprezentant al statului în Consiliul de Administratori ai Băncii de Economii, dar susține că nu a participat la luarea deciziilor dubioase, aflându-se în minoritate. Pentru 2013, Octavian Calmâc indică un salariu de 154 de mii de lei și încă 422 de mii de lei ca reprezentant al statului la Moldexpo, Moldova Gaz SA, Centrul de Metrologie Aplicată și Certificare și Centrul Tehnic pentru Securitate Industrială. În afară de aceasta, împreună cu soția ridică dobânzi în valoare de 45 de mii de lei de la compania pe care o dețin – AI-Export SRL, specializată în comerț și export. Calmâc a mai declarat două case de locuit cu o valoare cadastrală de aproape 700 de mii de lei și un automobil de model Toyota, achiziționat în 2013 la un preț de 400 de mii de lei.
Valeriu Triboi – afaceri prospere, terenuri și proprietăți imobiliare
La Ministerul Economiei a venit în iulie 2014, din funcția de director al Agenției Proprietății Publice, instituție aflată în subordinea aceluiași minister. Funcționarul deţine o avere impresionantă de câteva milioane de lei, având afaceri în domeniul imobiliar și cel al construcțiilor.
În declarația de venit pentru 2013, acesta indică patru companii din Republica Moldova cu un capital social de circa 3,7 milioane de lei: Melanto&Co, Cvadro&Co, Cvadro Therm şi Lina Capital. Cvadro Therm are adresa juridică la sediul companiei Melanto&Co, firmă cu sediul în orașul Codru și administrată de soția viceministrului, Agnesa Triboi. Tot ea este și administratoarea Cvadro&Co, firmă a cărui adresă juridică este înregistrată în apartamentul mamei viceministrului, Sofia Triboi, care are o cotă-parte în cadrul companiei.
Ministerul Tineretului și Sportului
Adjuncții ministrei Tineretului și Sportului Loreta Handrabura au devenit Dragoș Hîncu și Andrei Spânu.
A mai fost viceministru al Tineretului și Sportului în mandatul lui Octavian Bodișteanu, fiind demis din funcție de premierul Gaburici. Anterior, Hîncu a fost director al echipelor naționale la Federația Moldovenească de Fotbal (FMF), unde s-a transferat din funcția de vice-președinte al clubului Milsami, al cărui patron este controversatul om de afaceri Ilan Shor.
În declarația de venit pentru 2013, Hîncu indică un salariu de peste 84 de mii de lei. El mai are în proprietate două terenuri, un apartament cu valoarea de 588 de mii de lei și o cotă parte de 25% dintrun alt apartament. Noul viceministru mai are în posesie un Mercedes, pentru care a plătit 151 de mii de lei.
Dragoș Hîncu are și afaceri, doar că a uitat să le menționeze în decarația pe avere. Datele de la Camera Înregistrării de Stat arată că el a fondat, împreună cu Agentul FIFA Arcadie Zaporojan, Societatea cu Răspundere Limitată A.Z. SPORT MEDIA. Firma are mai multe obiective de activitate, printre care publicitatea, activități ale bazelor și amenajărilor sportive și altele.
Andrei Spânu
Noul viceministru are și afaceri. În 2010, împreună cu Mihail Stipanov, a fondat SRL-ul Focus Marketing, administrat în prezent de Elena Grigoraș. Firma este specializată în cercetarea pieței, sondaje, publicitate și consultare pentru afaceri. Un an mai târziu, în 2011, împreună cu Mihail Stipanov și Sergiu Matei, Andrei Spânu înființează compania Moresense Partners SRL, care are mai multe obiective de activitate, între care activitățile de turism și transport auto, iar în 2012, împreună cu același Mihail Stipanov, pune bazele companiei de asigurări Arbora Grup SRL.
Ministerul Afacerilor Interne
La Ministerul Afacerilor Interne toți viceminiștrii vechi au fost reconfirmați în funcție. Aceștia sunt: Ion Țurcan, Oleg Babin și Veaceslav Ceban.
Ion Țurcan – viceministru cu trecut dubios
Presa a vehiculat numele lui Ion Țurcan în legătură cu omorul omului de afaceri Igor Țurcan, asasinat în 2011, în mai multe cazuri de contrabandă cu țigări, dar și că ar fi dat mită pentru a obține gradul de general.
Conform declaraţiei cu privire la venituri şi proprietăţi, Ion Ţurcan, care, pe lângă salariu, mai primeşte şi pensie, are o casă de locuit, pe care a dobândit-o în 2002, printr-un act de donaţie.
A revenit în MAI de la Academia „Ştefan cel Mare” a MAI, după ce în anii 2011-2014 a fost şef al Direcţiei generale resurse umane a ministerului. Conform declaraţiei sale cu privire la venituri şi proprietăţi, acesta nu are nici casă, nici maşină.
Veaceslav Ceban
La sfârșitul lui 2013, Ceban a fost implicat într-un scandal, după ce în presă au apărut informații că viceministrul ar primi lunar de la foștii săi angajați din cadrul Departamentului Penitenciare taxe de protecție care variază între 2.000 și 10.000 de euro. Presa a mai scris că Ceban și-ar fi impus angajații să adune aceste taxe de la deținuți în schimbul permisiunii de a face trafic de droguri, de țigări, alcool și alte lucruri interzise în penitenciare.
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
Ministra Natalia Gherman i-a reconfirmat în funcția de viceministru pe cei trei viceminiștri: Andrei Galbur, Daniela Cujbă și Tudor Ulianovschi. La capitolul averi și afaceri, viceminiștrii Afacerilor externe sunt cei mai modești.
Tudor Ulianovschi
Andrei Galbur
Conform declarației de venit din 2014, Andrei Galbur a ridicat un salariu de 127 de mii de lei, nu are o locuinţă şi deţine doar un garaj și două automobile, dintre care unul cumpărat în 2014 cu peste 470 de mii de lei. De asemenea, Galbur mai are câteva conturi și depozite la diferite bănci.
Nu are casă, nici maşină. În 2014, a ridicat un salariu de 160 de mii de lei. Până să devină viceministru, Cujbă a fost, timp de trei ani, director al Direcției Generale Integrare Europeană în cadrul ministerului.
Ministerul Mediului
La Ministerul Mediului au fost schimbați ambii viceminiștri. Locul celor vechi l-au luat Victor Morgoci și Andrian Delinschi.
Victor Morgoci – firme în curtea casei
A fost prorector al Universității Academiei de Științe a Molodovei și lector superior la Universitatea de Stat din Moldova. Anterior a fost director adjunct al Muzeului Național de Etnografie şi Istorie Naturală a Moldovei. Deține un apartament de 56,7 metri pătrați.
Urmează. Detalii despre averile, afacerile și interesele viceminiștrilor Finanțelor, Culturii, Educației, Transporturilor, Tehnologiei Informaționale, Muncii și Protecției Sociale aflați miercuri, 7 octombrie, pe portalul Anticoruptie.md.
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…