Select your Top Menu from wp menus

Adunarea Generală a Judecătorilor, preconizată pentru data de 3 decembrie, a fost din nou amănată

Consiliul Superior al Magistraturii a decis amânarea Adunării Generale a Judecătorilor, preconizată pentru data de 3 decembrie, la care urmau să fie aleși membrii în cadrul CSM din rândul judecătorilor. Motivul invocat este situația pandemică ce nu permite desfășurarea evenimentelor cu prezența a mai mult de 150 de persoane în spații închise, după cum a explicat președintele interimar al CSM, Dorel Musteață. CSM nu a decis data la care ar urma să se desfășoare adunarea.

De asemenea, membrii CSM care se află deja la sfârșit de mandate, au argumentat și cu faptul că modificările Constituției prin care mandatele membrilor CSM se extind de la patru la șase ani, precum și alte prevederi referitoare la activitatea Consiliului, intră în vigoare abia în primăvara anului viitor, astfel că ar fi necesară amânarea sau chiar contramandarea Adunării Generale a Judecătorilor. Totodată, s-a făcut referire la proiectul prezentat săptămâna trecută de Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, privind evaluarea integrității candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP, pentru care se așteaptă expertiza Comisiei de la Veneția.

El a declarat atunci că evaluarea acestor candidați va preceda evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, întrucât organele de autoadministrare vor avea un rol decisiv în cadrul acestui proces, a argumentat ministrul Justiției.  Astfel, evaluarea candidaților la funcțiile de membri ai CSM și CSP, ar urma să se desfășoare în perioada februarie-aprilie 2022, potrivit estimărilor ministrului Justiției. 

Anterior, Adunarea Generală a Procurorilor, la fel, a fost amânată pentru o dată ulterioară, printr-o decizie a CSP.

sursa: radiochisinau.md