Categories: Știri

Adrian Lupușor, despre evaziunea fiscală | Nici penalitățile, nici amenzile nu sunt suficiente pentru a combate acest fenomen

În Republica Moldova, evaziunea fiscală nu poate fi soluționată prin amenzi și controale fiscale. Datele oficiale arată că ponderea economiei subterane a crescut în ultimii ani cu aproape cinci la sută.

Cel puțin 9-10 miliarde de lei nu intră anual în bugetul public, din cauza existenței unei economii neobservate extinse. Suma veniturilor fiscale potențiale este însă mai mare, deoarece nu s-au luat în calcul pierderile din producția ilegală în economia națională. Până în anul 2009 doar circa 20% din veniturile totale ratate către buget puteau fi atribuite evaziunii fiscale, dar apoi ponderea acestora a crescut până la 37-38% sau aproximativ 3,5 miliarde lei în prezent, arată un studiu recent elaborat de Centrul Expert-Grup. Directorul executiv al Centrului, Adrian Lupușor

„Rezultatele experimentelor confirmă că moralitatea fiscală în R. Moldova nu e mai scăzută comparativ cu Franța. Participanții la experiment nu au manifestat o dorință să facă evaziune fiscală. Dacă excludem alți factori, cum ar fi calitatea instituțiilor: penalități, controale, atunci noi nu avem mari diferențe la capitolul moralității fiscale”, a spus Adrian Lupușor.

Experții spun că evaziunea fiscală în Republica Moldova a ajuns la punctul în care are un  impact  negativ  foarte  puternic  asupra veniturilor fiscale, dar mai ales asupra creșterii economice. Rep, Moldova a ajuns, astfel, printre țările cu cel mai înalt nivel al economiei subterane din regiune. Cetățenii trebuie să raporteze cazurile de evaziune fiscală pe care le cunosc, mai spune Adrian Lupușor:

„Moldovenii sunt reticenți să raporteze comportamentul ilegal al vecinilor. Persoanele  cu venituri mai mari tind să declare mai puțin și fac astfel mai multă evaziune fiscală. Nici penalitățile, nici amenzile nu sunt suficiente pentru a combate evaziunea fiscală. După efectuarea controalelor fiscale, evaziunea fiscală devine și mai mare”, a precizat Adrian Lupușor.

Conform informațiilor oficiale, ponderea economiei subterane a crescut de la 20,6% din Produsul Intern Brut al țării în 2007 la 24,5% din PIB în 2017.

Studiul a fost realizat în lunile aprilie-martie 2019 și a inclus participanți din Rep. Moldova și România.

sursa: radiochisinau.md

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

3 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

5 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago