Select your Top Menu from wp menus

Acuzații la adresa directorului Centrului Național al Cinematografiei

Centrul Național al Cinematografiei compromite cinematografia moldovenească la nivel național și internațional, iar directorul instituției, Valeriu Jereghi, persecută cineaștii care nu-i împărtășesc viziunile. Acuzațiile vin de la un grup de cineaști.

Într-o conferință de presă la IPN, fondatorul ALTFilm, Dumitru Marian, a spus că, acum două săptămâni, Valeriu Jereghi a depus un demers la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, invocând faptul că prin intermediul festivalurilor internaționale „Anim’est” și TIFF au avut loc delapidări de resurse publice și evaziune fiscală. „Aceste demersuri, pe lângă faptul că reprezintă o intimidare la adresa mea și a Asociației pe care o reprezint, fără un background legal, este și un atac grosolan la adresa partenerilor noștri internaționali”, a spus Dumitru Marian

Dumitru Marian îl acuză pe directorul Centrului Național al Cinematografiei de abuz de putere și de conflict de interese. Fondatorul ALTFilm spune că Valeriu Jereghi își promovează propria imagine și propriile filme în cadrul proiectului „Moldova cinematografică”. Pe lista filmelor prezentate la festival este și filmul „Milika”, în regia lui Valeriu Jereghi. Filmul este la greu promovat peste hotare, inclusiv cu implicarea ambasadelor, a spus Dumitru Marian.

Dumitru Grosei, președintele Asociației Cineaștilor Independenți din Republica Moldova a spus că, după ce Valeriu Jereghi a fost angajat legal printr-un concurs organizat de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, nu a făcut la fel pentru a selecta persoane competente din cinematografie în staff-ul său, dar a adus persoane care îi sunt loiale. Persoane pe placul directorului CNC au fost numite și în Consiliul de Administrație al Centrului, care are funcția de a organiza concursuri pentru proiecte și evenimente cinematografice pe care le finanțează, dar nu o face, a notat Dumitru Grosei.

Producătoarea de film Valentina Iusuphodjaev a remarcat că „Moldova cinematografică” este un proiect pe care și l-a asumat Centrul Național al Cinematografiei, dar nu sunt clare criteriile de selectare a filmelor participante în proiect. Iar Valeriu Jereghi promovează oameni total incompetenți pentru a reprezenta cinematografia moldovenească la nivel internațional.

Cineaștii îi cer ministerului să-l sancționeze disciplinar pe Valeriu Jereghi, iar regizorului îi propun să-și dea demisia de onoare. La fel, cer expertizarea competenței staff-ului Centrului Național al Cinematografiei și a activităților desfășurate.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/acuzatii-la-adresa-directorului-centrului-national-al-cinematografiei/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19