Categories: PoliticȘtiri

Actualul sistem de finanțare a partidelor blochează formațiunile politice noi, studiu

Sistemul de finanțare a partidelor politice necesită o ajustare astfel încât să fie create mai multe opțiuni de reprezentativitate. Actualul sistem blochează noile partide și avantajează acele formațiuni conectate la marele business și putere. Totodată, este importantă soluționarea problemei de trasabilitate a surselor proprii de finanțare a partidelor politice. Concluziile se regăsesc în Raportul Național de Dezvoltare Umană 2015/2016, lansat de către PNUD Moldova, transmite IPN.

Autorii raportului menționează că este necesară îmbunătățirea procedurilor existente de finanțare a partidelor politice, făcând donațiile individuale mai simple și mai sigure, creând bariere în calea donatorilor monopoliști. La fel, este necesară sancționarea ilegalităților și a abuzurilor pe o scară de proporționalitate a răspunderii față de stat și membrii acestor partide în cazul finanțării ilicite, inclusiv din străinătate.

În cercetare, drept măsură esențială, este menționată amendarea legislației cu privire la partide politice și a Codului Electoral, încât să permită coborârea plafonului cotizațiilor de membru și al colectării anuale de la 0,3% din veniturile bugetului de stat la 0,2%, pentru a preveni influența nejustificată a sectorului privat asupra finanțării partidelor politice, a diminua cota finanțării din surse private.

Autorii raportului consideră imperativă excluderea interferențelor partidelor politice în sistemul serviciului public și amplificarea mecanismelor legale de întărire a democrației interne în cadrul partidelor politice. Concomitent, se cere impunerea normelor de transparență și aplicarea de sancțiuni proporțional abaterilor înregistrate.

Raportului Național de Dezvoltare Umană 2015/2016 analizează inegalitățile care afectează dezvoltarea durabilă a țării și au un impact negativ asupra bunăstării populației.

RadioOrhei

Recent Posts

Republica Moldova a mai coborât cu o poziție în Indicele libertății realizat de Freedom House

Pentru anul 2024, Republica Moldova a înregistrat un scor de 60 de puncte, în Indicele…

2 zile ago

Comunicat DSE Orhei: atenție de sărbătorile Pascale!

În fiecare an în preajma sărbătorilor de Paști, pompierii din Orhei, Telenești, Rezina și Șoldănești…

3 zile ago

Anul trecut familia deputatei din Orhei, Mariana Cușnir s-a înavuțit cu un spațiu comercial estimat la 300 mii lei, care a fost donat de părinți

Potrivit declarației de avere și interese personale depuse de deputata din Orhei, Mariana Cușunir aceasta…

4 zile ago

Veniturile familiei președintelui raionului Orhei în 2024: salariu, pensie MAI, remitențe și alocații din România

Anul trecut, președintele raionului Orhei, Vasile Adașan a avut un salariu total de peste 275…

o săptămână ago

Comunicat DSE Orhei: Două autospeciale moderne vor suplini remiza Direcția Situații Excepționale mun. Orhei de sărbătoarea națională ZIUA SALVATORULUI

În anul 2021 Agenția Japoneză pentru Cooperare Internațională a inițiat proiectul ”Renovarea și modernizarea tehnică…

2 săptămâni ago