Select your Top Menu from wp menus

Activitatea de spionaj de la Bruxelles, la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece

Capitala UE are în prezent o activitate de spionaj mai intensă decât majoritatea oraşelor din lume, aceasta fiind la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece, a declarat şeful serviciului de securitate din Belgia, VSSE, Alain Winants.
„Nu vorbim despre zeci, ci despre sute, câteva sute” de ofiţeri ai serviciilor de informaţii străine şi agenţi la Bruxelles, a declarat Winants într-un interviu acordat publicaţiei electronice EUObserver.

„În Belgia, spionajul, spionajul rusesc şi cel al altor ţări, precum China dar şi altele, este la acelaşi nivel ca în timpul Războiului Rece … Suntem o ţară cu o enormă concentraţie de diplomaţi, oameni de afaceri, instituţii internaţionale – NATO, instituţii europene. Astfel, pentru un ofiţer de informaţii, pentru un spion, aceasta este o grădiniţă. Este locul unde trebuie să fii”, a adăugat el.

Întrebat dacă ţări prietene Uniunii Europene, cum ar fi Israelul sau Statele Unite, fac acelaşi lucru, el a declarat: „Ar fi naiv să credeţi că doar ţări ca Rusia, China, Iran spionează”.

„Este un domeniu în care diferenţa între servicii neutre, prietene sau inamice tinde să dispară, iar atunci este vorba despre protecţia potenţialului economic şi ştiinţific. În acest caz, eu cred că fiecare serviciu este în competiţie cu celelalte”, a adăugat el.

Winants a afirmat că circulă o glumă în cercurile serviciilor de informaţii potrivit căreia spionii iranienii îşi spionează în special propriii ambasadori. Dar serviciile de informaţii ruseşti sau chineze urmăresc să obţină informaţii cu valoare comercială sau politică, precum şi secrete „clasice” din domeniul apărării.

El a afirmat că de obicei spionii pretind că sunt diplomaţi, jurnalişti, lobbyişti, oameni de afaceri sau studenţi. În afară de strângerea de informaţii, ei încearcă şi să influenţeze deciziile luate de oficiali UE sau NATO.

Aceştia se împrietenesc cu oficialii la seminarii sau evenimente sociale în capitala UE. Personalul de securitate european foloseşte un acronim pentru tipul de persoane pe care acestea le vizează: Mice (money – bani, ideology – ideologie, compromise – compromitere, ego – egocentrism) – persoane care sunt lacome sau au datorii, care au idei radicale, care au secrete vinovate sau care vor să fie James Bond.

În unele cazuri, spionii iniţiază contacte la Bruxelles, dar aşteaptă până când ţinta primeşte un nou post în ţara sa înainte de a încerca să o recruteze.

Serviciul rus de informaţii externe este mai activ în ţările occidentale, dar serviciul de informaţii interne FSB tinde să opereze în fostele state comuniste şi să vizeze diplomaţi europeni care vizitează Moscova, a declarat şeful serviciilor de contraspionaj estone, Aleksander Toots. El a adăugat că Rusia a încetat să mai încerce să recruteze persoane pe baza ideologiei comuniste în anii ’80. Aceasta foloseşte în prezent banii, compromiterea sau egocentrismul.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/activitatea-de-spionaj-de-la-bruxelles-la-acelasi-nivel-ca-in-timpul-razboiului-rece/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19