Acţiunile prevăzute în Foaia de parcurs chiar se fac – se adoptă legi, regulamente, se discută, doar că atunci când se ajunge la implementare, se implementează aşa cum îi convine clanului de la guvernare. De această părere este analistul politic Igor Boţan, director executiv al Asociaţiei pentru Democraţie Participativă. În opinia sa, condiţiile pe care le-au formulat finanţatorii externi Moldovei se îndeplinesc, însă într-un mod nesatisfăcător, transmite IPN.
Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, Igor Boţan a declarat că îndeplinirea nesatisfăcătoare a condiţiilor respective se vede după reacţiile partenerilor de dezvoltare la ceea ce se întâmplă în domeniul justiţiei, la presiunile asupra judecătorilor, la strivirea a ceea ce a mai rămas din independenţa judecătorilor.
Analistul politic consideră că în Moldova justiţia tratează cetăţeanul, de la care emană suveranitatea şi puterea, mai rău decât pe criminali. „Pentru că, dacă avem criminali şi există norme concurente în privinţa pedepsirii acestora, se aplică norma mai blândă”, a menţionat Igor Boţan.
Directorul ADEPT consideră că partenerii externi îi transmit Moldovei un mesaj clar şi răspicat, prin care spun că nu mai cred în reforme adoptate pe hârtie şi că vor să vadă efectele aplicării legilor, care ar fi reformate.
„Dacă reprezentanţii Uniunii Europene, dacă reprezentanţii Statelor Unite ale Americii spun că reformele care se fac nu se fac cum se cade, cetăţeanul ar trebui să facă concluzii. Diplomaţii mai mult nu pot să-şi permită să spună, decât ceea ce spun. Iar dacă noi nu suntem în stare să facem concluziile adecvate, atunci da, e problema noastră şi ne merităm guvernarea pe care o avem. Aceasta trebuie să fie clar pentru oricine din această ţară”, a spus Igor Boţan.
Analistul a menţionat că acumulările la buget scad dramatic, după ce au crescut în luna martie şi consideră, în acest context, că guvernarea „se ocupă cu şmecherii”. „A anunţat o politică bugetar-fiscală, i-a forţat pe agenţii economici să importe bunuri care sunt supuse taxării prin accize şi, după ce s-a întâmplat acest lucru, vedem că lucrurile revin la starea proastă, acumulări nu există”, a notat analistul.
Igor Boţan a mai spus că prin Foaia de parcurs, guvernarea şi-a pus drept scop să recâştige încrederea partenerilor de dezvoltare şi, în ultimă instanţă, să obţină redeschiderea finanţării pentru Moldova.
În cadrul ședinței Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC) din 15 mai 2025,…
În perioada 12-19 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Comisia Electorală Centrală a publicat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de primar în comuna…
În perioada 05-12 mai 2025, pompierii și salvatorii din cadrul DSE mun. Orhei și subdiviziunile…
Două manifestații separate au avut loc practic concomitant la Orhei, de cele două zile marcate…