Accidentul de pe traseul Orhei-Rezina asemuit cu vânătoarea din Pădurea Domnească

Accidentul de pe traseul Orhei-Rezina a fost asemuit cu vânătoarea din Pădurea Domnească de catre deputatul PCRM, Eduard Muşuc,  la şedinţa de astăzi a Parlamentului. Paralela a fost făcută în cadrul dezbaterilor privind crearea unei comisii care ar investiga accidentul în care a fost implicat ministrul de Interne, Dorin Recean,  şi vice-ministrul Veaceslav Ceban.

Propunerea de a crea o comisie a venit de la  deputatul PL, Valeriu Munteanu. Ideea liberalilor a fost susţinută şi de deputaţii PCRM. Liberalii au acuzat că cei doi demnitari s-ar fi aflat în stare de ebrietate, iar maşina se deplasa cu viteza excesivă. Comuniştii au declarat că prin nedorinţa de a crea o comisie de anchetă se încearcă muşamalizarea circumstanţelor. Speakerul Igor Corman a respins propunerea deoarece aceasta nu a fost inclusă în ordinea de zi şi a declarat că oportunitatea includerii acesteia pentru o şedinţă viitoare va fi examinată de Biroul Permanent al Parlamentului. În cadrul polemicilor, liderul fracţiunii PLDM Valeriu Streleţ i-a acuzat pe liberali că daca fostul ministrul al transporturilor şi infrastructurii drumurilor, Anatol Şalaru,  şi-ar fi făcut datoria accidentul nu s-ar fi produs.
Potrivit unui comunicat al MAI, accidentul s-a produs ca urmare a exploziei unei roţi  a autoturismului , din cauza drumului deteriorat. Maşina în care se aflau conducătorii MAI  se deplasa cu o viteză de 65 km/h, iar testul la alcoolemie a arătat că şoferul nu a consumat băuturi alcoolice .

Amintim că lucrările de reparaţie pe traseul Orhei-Rezina au început în anul 2007. Atât guvernarea comunistă,  cât şi guvernarea actuală au alocat sute de milioane de lei pentru lucrările care nu au fost finalizate nici până în prezent.

R. Moldova ocupă ultimul loc într-un top alcătuit din 144 de ţări la capitolul calitatea drumurilor. În ultimii ani în republică au venit milioane de euro şi dolari destinate reparaţiei drumurilor şi oferite de finanţatori străini, dar şi de agenţi economici din ţară.
Printre drumurile care se află în reparaţie este şi traseul Călăraşi-Orhei-Rezina. Potrivit declaraţiilor făcute de autorităţi în anul 2007 pentru reparaţia acestui drum,  din cele trei acorduri de finanţare a reabilitării drumurilor semnate cu Banca Europeană pentru Investiţii şi Banca Europeană pentru Reconstrucţii şi Dezvoltare în valoare de 30 mln euro fiecare, urmau să se aloce cca 400 de mln de lei. În decembrie 2008 compania franceza „La Farge”  a anunţat că alocă guvernului 3 mln de euro pentru reparaţie. Ulterior,  conducerea companiei a declarat că nu ştie ce s-a întâmplat cu banii.
În anul 2009 , potrivit Legii Bugetului de Stat,  pentru reparaţia acestui drum erau preconizaţi aproape 144 de mln de lei.
De menţionat că unul dintre antreprenorii care efectuau lucrările de reparaţie pe acest traseu a falimentat. In  rezultat zeci de persoane au rămas cu salarii neplătite, iar mai mulţi agenţi economici, inclusiv din zona Orheiului,  au rămas păgubiţi până în prezent.
Anterior s-a relatat că procedura de selectare a firmelor care urmau să repare acest traseu s-a făcut cu abateri de la legislaţie,  unele dintre ele neavând măcar experienţă în acest domeniu.
Situaţia nu s-a schimbat nici după anul 2009 când autorităţile au anunţat că în luna iunie 2010 a fost debursată suma de 136 de milioane de lei de la Bugetul de Stat în scopul reconstrucţiei drumului. Un an mai târziu în acelaşi scop, în Bugetul de Stat au fost prevăzute 100 de milioane de lei. În aceeaşi perioadă autorităţile au anunţat de mai multe ori termene diferite în care lucrările de reparaţie pe acest traseu urmau a fi finalizate.
Directorul CNA, Viorel Chetraru declara la începutul anului curent  că lucrările de reparaţie pe mai multe trasee,  printre care şi Călăraşi-Orhei-Rezina,  se află în vizorul instituţiei sale. Recent,  CNA a anunţat  într-un comunicat că vice-ministrul Transporturilor, Boris Gherasim, a fost citat  pentru a fi recunoscut şi audiat în calitate de bănuit în cadrul unei cauze penale, pornite pe faptul abuzului de serviciu săvârşit de către o persoană cu funcţie de demnitate publică. Potrivit informaţiilor preliminare, vice ministrul ar fi folosit situaţia de serviciu pentru a promova o companie, gestionată de una dintre rudele sale apropiate, care a fost desemnată câştigătoare a licitaţiilor publice privind efectuarea lucrărilor de reparaţie a unor tronsoane de drum. Se mai presupune că demnitarul, folosind intenţionat situaţia de serviciu în interes personal şi material, ar fi organizat desemnarea unei companii, al cărei director executiv a fost din 2005 până în 2009, pentru prestarea serviciilor de asigurări societăţilor subordonate Ministerului. Boris Gherasim a respins toate acuzaţiile care i se aduc.

RadioOrhei

Recent Posts

Comunicat DSE Orhei: de ce pompierii și salvatorii au vizitat gospodăriile din raioanele deservite

           Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…

4 zile ago

Trei supleanți ai unui partid afiliat lui Shor sunt imposibil de identificat pe teritoriul unei localități din raionul Orhei

Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…

6 zile ago

Indicii prețurilor de consum au crescut cu peste 5% în ultimul an, inclusiv la produse alimentare cu peste 7%

Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…

o săptămână ago

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței constată că în Republica Moldova personalitățile publice, cum ar fi politicienii, foarte rar condamnă imediat și public discursurile instigatoare la ură

Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…

o săptămână ago

O întreprindere municipală fondată de Consiliul Raional Orhei intră în insolvabilitate

Judecătoria Orhei a pronunțat la mijlocul lunii octombrie o hotărâre prin care constată insolvabilitatea debitorului…

2 săptămâni ago