Judecătorul de instrucţie al Judecătoriei Buiucani a decis schimbarea măsurii de reprimare bărbatului, reţinut acum 3 zile pentru păgubirea a 168 de studenţi care au lucrat în SUA. Acesta a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile anunţă un comunicat al Centrului National Anticorupţie
Administratorul unei firme „Work&Travel” a fost reţinut marţi seara de către ofiţerii Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul CNA . Bărbatul este bănuit de organizarea unei scheme de spălare a banilor, în urma căreia 168 de beneficiari ai programului (studenţi) au fost deposedaţi de peste 2 000 000 de lei prin fraudarea cardurilor bancare.
Urmare investigaţiilor efectuate de SPCSB, s-a constatat că, folosind abuziv datele cu caracter personal ale studenţilor, care au aplicat în 2012 la programul „Work&Travel” şi au muncit în SUA, bănuitul a deschis pe numele acestora 168 de carduri bancare în două bănci autohtone. Bărbatul a putut intra în posesia cardurilor după ce şi-a creat o întreprindere şi ar fi solicitat băncilor eliberarea cardurilor salariale pentru angajaţii săi.
De notat că, în urma activităţii desfăşurate pe teritoriul SUA, studenţii trebuiau să primească restituiri de taxe de la Serviciul Fiscal al SUA – un procent din banii dobândiţi în perioada aflării în State. De aceste restituiri însă a beneficiat bănuitul. Banii din SUA intrau pe conturile de card deschise pe numele studenţilor, fără consimţământul acestora, iar ulterior reţinutul îi extrăgea din bancomatele din ţară. Datele preliminare ale anchetei arată că, timp de 24 de ore, erau utilizate între 10 şi 40 de carduri, fiind ridicate sume între 1000 şi 5000 de lei la fiecare operaţiune.
Zilele curente, ofiţerii de urmărire penală ai Centrului National Anticorupţie au efectuat mai multe perchiziţii la domiciliul bănuitului, dar şi altor persoane aflate în vizor, precum şi la oficiul întreprinderii. În urma acestora, au fost depistate 78 de carduri bancare, plicuri de la instituţiile bancare din Republica Moldova şi de peste hotare, ce conţin informaţie confidenţială despre conturile bancare, extrase de retragere a numerarului de la bancomate, scrisori de la Departamentul de venituri al SUA pe numele persoanelor fizice din Moldova venite prin poşta rapidă.