Select your Top Menu from wp menus

A fost semnat Decretul de promulgare a Legii cu privire la biblioteci

Președintele Igor Dodon a semnat Decretul de promulgare a Legii cu privire la biblioteci. Scopul şi obiectivul major al noului cadru de reglementare este de a consolida rolul bibliotecii în societate drept un serviciu public. Legea prezintă o abordare nouă în raport cu serviciile de bibliotecă. În comparaţie cu legea anterioară, documentul operează cu un concept nou, numit servicii de bibliotecă de bază, care urmează să fie acordate gratuit utilizatorilor bibliotecii, transmite IPN.

Un alt element de noutate este formarea profesională şi formarea continuă a personalului de specialitate din biblioteci. Legea reglementează în mod expres obligația bibliotecilor de a asigura accesul fizic şi de a organiza servicii speciale pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Totodată, apare obligația de a planifica în bugetul bibliotecii sume necesare şi destinate pentru achiziții de documente de bibliotecă în limbile minorităților din cadrul comunității pe care biblioteca respectivă o deservește.

Bugetul mediu anual al unei biblioteci publice teritoriale este de 60-70 de mii lei, inclusiv cu plata salarială. Având în vedere că intrarea în vigoare a proiectului va avea loc în termen de 18 luni după publicarea acestuia, se consideră că autoritățile centrale şi locale vor avea timp să elaboreze şi să aprobe bugetele respective conform tuturor procedurilor legale, nefiind necesare cheltuieli suplimentare neplanificate.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/a-fost-semnat-decretul-de-promulgare-a-legii-cu-privire-la-biblioteci/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19