Mariana Sipoș, biografa lui Paul Goma și confidenta disidentului în ultima parte a vieții, anunță într-un comunicat remis G4Media.ro că Paul Goma (84 de ani) a murit în noaptea din 24 spre 25 martie din cauza infecției cu coronavirus. Scriitorul era internat într-un spital parizian, scrie g4media.ro
În octombrie 2015 scriitorul disident originar din părţile Orheiului, Paul Goma, a devenit primul cetăţean de onoare al raionului Orhei. Până atunci, Consiliul Raional (CR) Orhei nu i-a conferit acest titlu niciunei personalităţi, deşi Regulamentul de rigoare exista deja de aproape 5 ani.
Decizia despre conferirea titlului de cetatean de onoare scriitorului disident Paul Goma, a fost adoptată de CR Orhei, în şedinţa de joi, 1 octombrie 2015 – cu o zi înainte ca scriitorul să împlinească 80 de ani. Această chestiune a fost introdusă suplimentar pe ordinea de zi a şedinţei, la propunerea preşedintelui de atunci al raionului, Tudor Golub.
Decizia, pe care Golub a numit-o emblematică, a fost susţinută de majoritatea covârşitoare a consilierilor raionali, cu o singură abţinere.
Paul Goma s-a născut la 2 octombrie 1935 în satul Mana, judeţul Orhei. La vârsta de 9 ani, s-a refugiat împreună cu părinții în România, din calea Armatei Sovietice.
Goma este unul din cei mai cunoscuţi disidenţi de pe vremea României comuniste, supranumit Soljenițîn-ul României
Pamânteanul nostru este apreciat pentru romanele despre închisorile comuniste cum ar fi „Ostinato”, „Patimile după Pitești”, „Gherla”, „Garda inversă”, dar si pentru astfel de lucrari ca romanul “Din calidor” care evoca imagini din copilaria sa din satul Mana, judetul Orhei.
În anul 2013, Paul Goma, care locuia în Franţa, a primit cetăţenia moldovenească.
biografia scriitorului pe g4media.ro