Odată cu campania de vaccinare anti-COVID, în spațiul public au început să apară informații despre cazurile de cumpărare a certificatelor de vaccinare. Deși în presă au fost mediatizate și cazurile intervenție a organelor de drept în unele situații de eliberare a certificatelor de vaccinare fictive, unele cadre medicale continuă nestingherit să ofere astfel de documente, în joc fiind pusă sănătatea sau chiar viața pacienților.
Ana ( numele schimbat) este o tânără din raionul Orhei, care recent împreună cu o altă rudă au apelat la serviciile unei intermediare pentru a procura un certificat de vaccinare fals. Afacerea i-a costat câte 500 de lei, intermedierea fiind făcută prin intermediul unei persoane care activează la un magazin din centrul municipiului Orhei, iar în urma acesteia Ana și ruda sa au primit câte un certificat care confirmă că au fost vaccinate la un centru de sănătate din Chișinău.
Ironia sorții a făcut însă, ca la doar câteva zile după ce a primit certificatul râvnit, Ana să se îmbolnăvească de COVID-19, boala decurgând într-o formă destul de grea. După ce pericolul asupra sănătății sale a trecut, am stat de vorbă cu Ana despre acest caz.
– De ce ai hotărât să îți faci un certificat de vaccinare fictiv?
– Îmi planificam o vizită peste hotare și voiam să am certificatul ca să pot ajunge acolo.
– Cum ai aflat că poți obține un certificat nefăcând vaccinarea?
– Mi-a propus o rudă, ea știa omul, așa că am transmis datele din buletin, iar apoi am primit certificatul. De fapt am înțeles că mai multă lume a apelat la acest serviciu, ca să-i zic așa. Inclusiv o colegă de-a mea, dar de la ea s-a cerut 750 lei.
– Nu te-ai gândit să te vaccinezi de-adevăratelea, ca să nu recurgi la așa metode?
– Sincer nu prea, nu știu ce e cu această boală și în plus o cunoștință de-a mea care se află peste hotare s-a vaccinat și mi-a spus că s-a simțit destul de rău după asta, așa că mi-a fost și frică.
– Dar cum te-ai simțit când ai făcut boala?
– Strașnic, tare tare rău mi-a fost, am avut temperatură sub 40, am vărsat câteva zile în șir. Când era mai greu, cel mai mult mă gândeam la copilul meu, ce va fi cu el, dacă cu mine se va întâmpla ceva.
– Ai apelat la medic când au început primele simptome?
– Da, am telefonat, dar era la câteva zile după ce în baza de date apăruseră faptul că m-am vaccinat, așa că la telefon mi s-a spus că sunt efectele vaccinării.
– Și nu te-ai gândit să spui adevărul?
– Nu, pentru că mă temeam. Dar am avut noroc de medicul meu de familie, acesta se afla în concediu, dar am luat legătura cu ea și a înțeles situația, redirecționându-mă la un alt medic care m-a monitorizat toată perioada cât am fost bolnavă.
– Familia ta cum a reacționat?
– Soțul este peste hotare, părinții au avut grijă de mine, m-au ajutat.
– Ei sunt vaccinați?
– Nu, ei tot sunt suspicioși față de vaccinare și spun că au și unele boli și se tem să nu aibă complicații?
– După această situație părerea lor s-a schimbat?
– Nu prea, spun că cine are de bolit, bolește și așa și că o să treacă.
– Dar tu, ce crezi?
– Sincer nu știu. Slavă Domnului că am ieșit cu bine din această boală. Poate dacă cineva îmi explica mai mult timp și mai pe înțeles ce și cum, mă vaccinam mai înainte, da poate și nu. Totuna acum deja am anticorpi (râde).
– Înțelegi că pentru certificatul tău s-a distrus o doză de vaccin, care putea fi folosită de alt om?
– Nu m-am gândit la asta ( tace)… da oricum am auzit că sunt multe doze de vaccin la noi, cred că o să ajungă pentru toți.
Potrivit datelor făcute publice, până în prezent Republica Moldova a primit mai multe donații de vaccinuri anti-Covid 19. Pe de altă parte, la începutul lunii martie Guvernul a alocat 60 milioane de lei pentru procurarea de vaccinuri.
Recent țara noastră s-a împrumutat cu 25 de milioane de euro de la Banca Mondială (World Bank) ca să combată epidemia de COVID-19, bani care vor fi folosiți inclusiv pentru procurarea de vaccinuri.
Potrivit datelor UNICEF, prețul unei doze de vaccin poate ajunge la 37 dolari.
Totodată organele de drept au anunțat investigarea a câtorva cazuri legate de eliberarea certificatelor de vaccinare fictive. Poliția a emis un comunicat despre descinderea la 4 centre medicale din raionul Fălești, iar Centrul Național Anticorupție anunța despre un dosar complex ce vizează acțiuni de pretindere și primire de mită pentru eliberarea certificatelor de vaccinare anti-Covid. Cauza penală, inițiată pe trafic de influență, cuprinde zeci de episoade.
Pentru conformitate Maxim Djamanov
Editor: Valeriu Cațer
Direcția Situații Excepționale mun. Orhei a IGSU continuă să desfășoare măsuri de prevenire a…
Câțiva candidați supleanți pe lista Partidului ”RENAȘTERE” sunt imposibil de identificat pe teritoriul comunei Pelivan…
Biroul Național de Statistică informează că, prețurile medii de consum în octombrie 2024 s-au majorat…
Comisia Europeană împotriva Rasismului și Intoleranței (ECRI) felicită autoritățile moldovene pentru eforturile lor de a…
Până în prezent înotătorul Ion Lazarenco Tiron nu a primit nici un răspuns la plângerile…