Deschiderea oficiului NATO în Republica Moldova, la sfârșitul anului trecut a provocat apariția în spațiul informational a mai multor articole, cu precădere în media rusești sau finanțate de Kremlin, în care se spune că acest eveniment este practic echivalat cu deschiderea unei baze militare în țara noastră. O retorică dură, referindu-se la acest subiect, a adoptat-o și președintele Igor Dodon, care a promis Moscovei că după alegerile din toamnă, acest centru va fi închis.
Săptămâna trecută un grup de jurnaliști din mai multe media regionale, grație suportului Delegației Uniunii Europene la Chișinău a vizitat mai multe instituții din Bruxelles, printre acestea numărându-se și noul sediu al NATO. Acolo jurnaliștii moldoveni au avut ocazia să să discute cu mai mulți reprezentanți ai Alianței Nord-Atlantice. O precizare referitor la planurile și interesul NATO pentru Republica Moldova, a fost solicitată în cadrul acestor discuții de reporterul Radio Orhei purtătoarei de cuvânt al acestei organizații, Oana Lungescu.
Potrivit acesteia, NATO dorește să colaboreze cu Republica Moldova în măsură în care țara noastră dorește să colaboreze cu NATO. Țara noastră este una din cele peste 40 de țări partenere ale NATO, iar printre proiectele desfășurate în Republica Moldova se numără cel privin evacuarea a zeci de mii de tone de pesticide.
Oana Lungescu a precizat că NATO nu dorește să stabilească baze militare în Republica Moldova și nici să o împingă spre aderare la bloc. Referitor la oficiul NATO, Oana Lungescu a menționat că asftel de oficii civile funcționează în mai multe țări non-NATO, inclusiv în Federația Rusă.
Oficiul de Legătură NATO la Chişinău a fost deschis la sfărșitul anului trecut, iar Republica Moldova a început colaborarea cu Alianța Nord-Atlantică încă în 1992 atunci când a aderat la Consiliul de Cooperare Nord-Atlantic