Select your Top Menu from wp menus

La Chișinău a avut loc un protest numeros. Pe 26 august va fi convocată o Adunare Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din diasporă FOTO

Duminică, 1 iulie la Chișinău a avut loc un protest numeros contra invalidării rezultatelor alegerilor pentru primăria capitalei, dar și a situației din țară. Protestul a adunat între 7 mii de oameni, potrivit datelor poliției, și până la câteva zeci de mii de oameni, potrivit organizatorilor.
În fața manifestanților din Piața Marii Adunări Naționale au vorbit lideri politici și reprezentanți ai societății civile, potrivit cărora în Moldova se instaurează o dictatură.  Fostul ambasador al Republicii Moldova în SUA, Igor Munteanu a declarat de la tribună că mișcarea de rezistență este răspunsul față de corupția și ilegalitățile din țară. Rosian Vasiloi, fost șef-adjunct al Poliției de Frontieră a făcut apel la polițiști și cei din armată să urmeze calea colegilor din Armenia și Georgia, Islanda trecând de partea protestatarilor.
Participanții la miting au votat o rezoluție prin care cer guvernării să valideze alegerile locale din Chișinău, să anuleze sistemul mixt și ca judecătorii care au luat decizia de invalidare a alegerilor să fie demiși să trași la răspundere. De asemenea, prin textul rezoluției se mai spune că în cazul în care guvernarea nu va demara imediat acțiunile necesare pentru îndeplinirea revendicărilor în cadrul actualei sesiuni parlamentare, în localitățile țării, precum și în diasporă, comitetele locale și regionale ale Mișcării de Rezistență Națională vor întreprinde acțiuni pașnice de nesupunere civică, iar pentru 26 august va fi convocată Adunarea Generală a Cetățenilor atât din țară, cât și din diasporă.”

  • protest chisinau 1
  • protest chisinau 2
  • protest chisinau 3
  • protest chisinau 4
  • protest chisinau 5
  • protest chisinau 6
  • protest chisinau 7
  • protest chisinau 8

Ulterior coloanele de protestatari au mers prin centrul Chișinăului, inclusiv pe lângă sediul Partidului Democrat, de guvernământ și domiciliul liderului acestuia Vladimir Plahotniuc, care erau păzite de cordoane de polițiști. Tot astăzi au avut loc proteste organizate de diaspora moldovenească în mai multe orașe de peste hotare.
Mișcarea de protest a pornit după ce instanțele moldovenești au invalidat alegerile pentru funcția de primar al Capitalei, câștigate de Andrei Năstase. Decizia a fost criticată de reprezentanții SUA și Uniunii Europene, mai mulți oficiali europeni afirmând că din această cauză ar putea fi suspendat ajutorul macrofinanciar promis țării noastre.  Luni, liderii opoziției proeuropene Maia Sandu și Andrei Năstase vor prezenta Parlamentului European, rezoluția aprobată la mitingul de protest.


Warning: file_get_contents(https://graph.facebook.com/comments/?ids=https://radioorhei.info/la-chisinau-a-avut-loc-un-protest-numeros-pe-26-august-va-fi-convocata-o-adunare-generala-a-cetatenilor-atat-din-tara-cat-si-din-diaspora-foto/): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 400 Bad Request in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 17

Warning: Invalid argument supplied for foreach() in /var/www/radio/data/www/radioorhei.info/wp-content/plugins/facebook-like-and-comment/comments.php on line 19