Invalidarea de către instanțele de judecată a alegerilor pentru funcția de primar al municipiului Chișinău poate afecata acordarea ajutorului macrofinanciar european pentru Republica Moldova. Asta a lăsat să se înțeleagă Petras Austervicius , raportorul Parlamentului European pentru relația cu Republica Moldova, în cadrul întâlnirii cu un grup de jurnaliși moldoveni din media locale, care vizitează Bruxellesul. Potrivit lui Austervicius printre condiționalitățile acordării ajutorului se numără cele ce țin de supremația legii, statului de drept etc. Oficialul a amintit de declarațiile făcute de comisia pentru politica externă a Parlamentului European, care s-a arătat alarmată de anularea votului cetățenilor.
În opinia sa, este un lucru normal când oamenii în ziua alegerilor sunt îndemnați să iasă la vot, fără a se face agitație electorală. Europarlamentarul speră că greșeala invalidării alegerilor nu va fi repetată și în timpul scrutinului parlamentar.
Amintim că autoritățile moldovene au anunțat în repetate rânduri că sunt pe cale a primi prima tranșă din ajutorul macrofinanciar de 100 de milioane de euro, aprobat de UE pentru Republica Moldova în 2017.
Astăzi Curtea Supremă de Justiție a adoptat o hotărâre prin care a menținut deciziile Judecătoriei Chișinău și Curții de Apel Chișinău, prin care alegerile din 3 iunie pentru funcția de primar al capitalei au fost anulate.
Între timp Ambasada SUA în Republica Moldova anunță că a luat act de decizia Curții Supreme de Justiție de a susține invalidarea rezultatelor alegerilor locale noi de la Chișinău, din 3 iunie, și amintește că alegerile libere, corecte și transparente reprezintă fundamentul oricărei democrații și trebuie să respecte normele internaționale. Diplomația transmite că orice nereguli presupuse ar trebui abordate într-un mod care respectă statul de drept și principiile democratice ale guvernării, inclusiv voința poporului exprimată prin alegeri.