07.06.2018, IP Orhei
Familia este un factor important și de răspundere al educației. Părinții o conduc și răspund de ea în fața societății, a fericirii lor și a vieții copiilor. A. S. MAKARENKO
Familia a fost și este un subiect de discuție din multe puncte de vederea. Pentru unii valoare, pentru alții ”instituție”, familia încă este în centrul societății noastre și evoluează odată cu timpul.
În aceast context, Inspectoratul de Poliție Orhei, a desfășurat o ședință informativă cu agresorii familiali ce locuiesc in teritoriul administrativ deservit.
Astfel al 6 iunie 2018, în incinta Direcției Generale Asistență Socială și Protecția Familiei Orhei, s-au întrunit angajații poliției și asistenții sociali din Orhei cu agresorii familiali.
Evenimentul a avut loc în cadrul Campaniei de prevenire terțiară ,,Școala tăticilor non-violenți”.
Scopul primordial al întrunirii fiind, schimbarea comportamentului violent în unul non-violent și conștientizarea de către agresorii familiali a consecințelor adoptării unui comportament violent asupra copiilor și membrilor de familie.
În cadrul întrunirii participanții au fost antrenați în dialog cu angajații poliției, fiind identificate soluții pentru a fi eliminat acest flagel, chiar de către agresorii familiali prezenți. Împreună au vizionat spoturi video, după care polițiștii au precizat care sunt consecințele comportamentului violent asupra membrilor de familie, răspunderea contravențională și penală, măsurile de constrângere care pot fi aplicate de către autoritățile competente.
Menționăm că, Poliția Republicii Moldova pune un accent deosebit în ceea ce ține diminuarea violenței de orce gen între membrii familiei. Astfel de către Inspectoratul de poliție Orhei sunt desfășurate diverse campanii de prevenire și informare în acest domeniu. Întrunirile polițiștilor cu cetățenii și agresorii familiali au un imact pozitiv, deoarece persoanele care aplică violența faţă de membrii familie sunt tot mai puține puse la evidență la organul de drept ca agresori familiali.
Dacă în anul 2016 la Inspectoratul de poliție Orhei au fost inregistrați ca agresori familiali 170 de persoane, atunci în următorii ani se vede o diminuare in acest caz: în 2017 – 56 persoane dintre care la moment au ramas 44 de persoane (41 bărbați și 3 femei).
Inspectoratul de Poliție Orhei îndeamnă cetățenii să-și crească copiii într-o ambianță caldă și liniștită, pentru că în așa mod vom cultiva în ei, Omul societății de mâine. ”Cea mai preţioasă moştenire pe care părinţii o pot lăsa copiilor este propria lor fericire”…