Select your Top Menu from wp menus

Campania ”Fii cu ochii pe autorități” a  venit la Orhei

La sfârșitul acestei săptămâni, la Orhei a avut loc o întâlnire axată pe tema accesului la informație și transparența decizională, desfășurată în cadrul campaniei ”Fii cu ochii pe autorități”.
În cadrul sesiunii Tatiana Savva de la Expert-Grup, a vorbit despre implicarea cetățenilor în procesul decizional și importanța transparenței în activitatea autorităților publice. Potrivit expertei, deciziile autorităților privind gestionarea banilor publici trebuie să fie cunoscute de oameni. Totodată Tatiana Savva a menționat că persoanele juridice și fizice ce sunt parte a contractelor în care sunt utilizați banii publici, intră într-o zonă publică, dreptul  la protecția datelor personale devenind mai restrâns.
Drept exemplu pozitiv al transparenței, a fost oferit cazul autorităților din Călărași, care oferă acces persoanelor interesate la documentele ce țin de achiziții și plasează mai multe informații privind utilizarea banilor publici pe site-ul localității.
Pe de altă parte directorul săptămânalului regional ”Cuvântul”, Tudor Iașcenco a regretat că site-urile unor autorități publice abundă în informații și fotografii ce vizează activitatea conducătorilor, în detrimental informațiilor de interes public. Potrivit lui Iașcenco o soluție ar fi ca toate informațiile de interes public, în cazul în care autoritățile nu au site-uri sau întâmpină dificultăți la publicarea acestora să fie accesibile în biblioteci.
La finalul întrunirii avocatul Vitalie Zama a vorbit despre căile legale în care se obține informația de interes public și modalitatea de contestarea în judecată a reufuzului autorităților de a oferi aceste informații.
Participanților la eveniment le-a fost oferită broșura “Accesul la informație și transparența în procesul decizional pe înțelesul tuturor”, în versiune mixtă română-rusă. Îndrumarul conține extrase din legislația națională, modele și explicații cum pot fi depuse cereri de acces la informație și plângeri împotriva autorităților care îngrădesc acest drept, inclusiv în instanțele de judecată, alte date și informații utile.
Campania de informare și încurajare a implicării civice „Fii cu ochii pe autorități!” este desfășurată de , portalul MoldovaCurata.md și Asociația Presei Independente.