Parlamentul susține că a acceptat de principiu majoritatea recomandărilor care au parvenit de la Comisia de la Veneția cu privire la modificarea sistemului electoral, însă în realitate lucrul a fost făcut cu jumătăți de măsură. De această părere este directorul de programe în cadrul Asociației Promo-LEX, Pavel Postica. Într-un interviu pentru Radio Europa Liberă, expertul a declarat că până la urmă avizul Comisiei este unul consultativ, iar dreptul de a modifica legislația Republicii Moldova, într-adevăr, aparține Parlamentului, doar că asta va fi o pată de rușine atât pe Parlament și pe Guvern, cât și pe întreaga țară.
„Spre exemplu, Comisia de la Veneția a recomandat sau una din recomandările fundamentale este existența unui consens larg în societate pe tema modificării sistemului electoral. Or, aici Parlamentul a zis că a executat această recomandare a Comisiei de la Veneția prin faptul că au avut un consens politic major, pentru că sistemul electoral a fost modificat cu o majoritate impunătoare în Parlament, adică un consens politic, într-adevăr, a existat, dar pe de altă parte, n-a existat un consens social. Și acest consens social putea fi atins, așa cum a fost recomandat inclusiv de mulți participanți la acele discuții publice care au fost organizate de Parlament, printr-un referendum”, susține expertul, citat de IPN.
Parlamentul nu doar că nu a organizat un referendum cu privire la aprobarea acestei legi pentru a atinge acest consens național, mai mult, se pare că se pun obstacole pentru organizarea acum a acestui referendum, menționează Pavel Postica. Or, spune expertul, dacă un astfel de referendum ar pica, înseamnă că au avut dreptate acei politicieni care au votat în Parlament trecerea la sistemul electoral mixt.
Cu referire la Comisia națională de constituire a circumscripțiilor uninominale, la fel au fost mai multe recomandări formulate de către Comisia de la Veneția. Și aici lucrurile stau nu foarte bine, spune Pavel Postica. „Am constatat că din șapte recomandări care au fost executate sută la sută de către Parlament cinci din ele au fost puse în aplicare greșit și majoritatea din ele se referă anume la această comisie, care ar fi trebuit să fie independentă”, a notat expertul.
În opinia acestuia, faptul că majoritatea recomandărilor pur tehnice au fost neglijate, faptul că multiplele recomandări ale misiunilor anterioare de observare a legilor naționale și internaționale, adresele Curții Constituționale nu au fost puse în aplicare de către Parlament arată, de fapt, că pot fi și sunt suspiciuni rezonabile că nu se vrea ajustarea cadrului legal.
Referindu-se la vizita la Chișinău a delegației comune a Comisiei de la Veneția și OSCE, Pavel Postica a menționat că aceasta nu a fost cerută de către autoritățile naționale. Acest aviz a fost cerut de partenerii internaționali. Și deja în istoria Republicii Moldova este pentru a doua oară când partenerii internaționali solicită avize din partea Comisiei de la Veneția cu referire la legislația Republicii Moldova. În opinia sa, misiunea se va solda cu un aviz de care ar trebui să țină cont autoritățile naționale.