Profesorii din învățământul general vor prezenta mai puține rapoarte. Numărul se reduce de la 17 la 5, iar în cazul diriginților – de la 21 la 8. Și cadrele cu funcții de conducere din sistem vor prezenta mai puține rapoarte – 16, în comparație cu 40 cât prezintă acum, transmite IPN.
Potrivit ministrei educației, culturii și cercetării, Monica Babuc, a fost aprobată și Metodologia privind repartizarea timpului de muncă a personalului didactic. Așa cum prevede Codul Educației, profesorii trebuie să se preocupe inclusiv de consilierea psihologică a elevilor și a părințiilor, de mentorat, să viziteze biblioteci și centre de formare. Metodologia prevede cuantificarea în procente a numărului de ore pe care cadrul didactic trebuie să le petreacă în instituție și în afară, pentru comunicare și pentru pregătirea lor profesională.
Ministra a mai comunicat că începând cu anul viitor vor fi alocate 17 milioane de lei din bugetul de stat pentru formarea continuă a profesorilor, lucru care nu s-a făcut din 2010, iar profesorii erau nevoiți să plătească aceste studii din buzunarul propriu. Pentru un curs de formare continuă, o dată la trei ani, profesorii achitau și până la patru mii de lei.