Select your Top Menu from wp menus

Președintele a respins repetat candidaturile la funcțiile de miniștri și vicepremieri

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a respins repetat candidaturile coaliției de guvernare la funcțiile de miniștri și vicepremieri. Într-o postare pe o rețea de socializare, șeful statului a scris că nu are de gând să cedeze în această situație și nu va accepta astfel de candidați, transmite IPN.

„Argumentul meu principal rămâne neschimbat, majoritatea candidaților propuși au demonstrat inconsecvență, lipsă de profesionalism și oportunism regretabil în funcțiile și activitățile desfășurate anterior. Inclusiv, unii dintre ei au fost implicați direct sau indirect în frauda bancară”, a scris Igor Dodon. Șeful statului consideră că prin aceste candidaturi Guvernul nu va fi depolitizat. Din contra, se va produce o reactivare a unor foști actori politici. Iar înaintarea lor are o miză politică evidentă, pentru a mulțumi algoritmul parlamentar.

În conformitate cu prevederile Constituției, președintele este obligat a doua oară să accepte propunerile. Într-o situație similară, când șeful statului a refuzat de două ori candidatura lui Eugeniu Sturza la funcția de ministru al apărării, Guvernul s-a adresat la Curtea Constituțională, care a constatat că șeful statului, refuzând în mod deliberat îndeplinirea obligației constituționale de numire a candidaturii propuse repetat de către premier, se afla în imposibilitatea temporară de a-și exercita atribuția în cauză. Acest lucru a justificat instituirea interimatului temporar pentru exercitarea acestei obligații constituționale. Atunci, decretul de numire a fost semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Recent, președintele Parlamentului a declarat că, dacă președintele Republicii Moldova va respinge repetat candidaturile propuse de către coaliția de guvernare la funcțiile de miniștri și vicepremieri, se va face o nouă adresare la Curtea Constituțională în vederea clarificării acțiunilor ce pot fi întreprinse și a deciziilor care pot fi adoptate.

Remanierile guvernamentale au fost anunțate pe 19 decembrie de către liderul PDM, Vlad Plahotniuc, ca urmare a ședinței coaliției de guvernare. Nou-veniții propuși pentru Guvern sunt: Cristina Lesnic, Chiril Gaburici, Svetlana Cebotari, Liviu Volconovici, Tudor Ulianovschi, Alexandru Tănase și Iurie Leancă. Aceștia îi vor înlocui pe Gheorghe Balan, Octavian Calmâc, Stela Grigoraș, Vasile Bâtca, Andrei Galbur şi Vladimir Cebotari. Reforma prevede şi instituirea unei noi funcții de vicepremier, cea pentru integrare europeană, pentru care este propus Iurie Leancă.