Europarlamentarul Knut Fleckenstein, care este și co-autor al unui raport al PE asupra Parteneriatului Estic, susține că cine face mai multe reforme va primi mai mult sprijin din partea Uniunii Europene, însă când reformele nu sunt aplicate, atunci nici UE nu va mai acorda sprijin. „Mai mult pentru mai mult și mai puțin pentru mai puțin”, a declarat oficialul într-un interviu pentru Radio Europa Liberă. Eurodeputatul a mai spus că UE nu este mulțumită cu ce s-a realizat până acum, însă dacă lucrurile vor funcționa mai bine, va continua apropierea cu aceste țări.
Referitor la noua politică de vecinătate, așa numita „Eastern Partnership Plus”, subiect care urmează să fie abordat la summitul Parteneriatului Estic din luna noiembrie, la Bruxelles, Knut Fleckenstein a declarat că, deși UE va aduce noi stimulente partenerilor estici, totul va fi condiționat, mai strict decât până acum, de aplicarea reformelor. „Este vorba despre două lucruri: pe de o parte, că dorim să atingem mai multe obiective decât până acum, iar pe de altă parte, că dorim să oferim țărilor partenere mai multe stimulente, cum ar fi să le facem posibilă acestor țări aderarea la Uniunea Vamală sau la Zona Schengen. De asemenea, vom crește bugetul pentru ca banii să ajungă la cei care au nevoie mai multă de ei”, a subliniat , Knut Fleckenstein.
„Mi-e teamă însă ca nu cumva Ucraina, Georgia sau Moldova să creadă că acestea toate de care vorbim vor veni automat sau de la sine sau mâine. Sunt obiective pe care dorim să le atingem, dar doar dacă ceea ce am convenit cu aceste țări prin acordurile de asociere devine realitate. Acordurile de asociere prevăd o serie de pași foarte buni, care trebuie făcuți de ambele părți si care trebuie implementați in mod corespunzător”, a mai spus europarlamentarul.
Knut Fleckenstein a declarat că nu se va putea realiza nimic fără ca ambele părți să se țină de înțelegerile stabilite. „Dorim să sprijinim financiar pe mai departe Moldova, Ucraina sau Georgia, dar vrem ca banii să ajungă la oameni, și nu la oligarhi. De aceea avem nevoie de reforme, pentru ca și alegătorii mei din Hamburg să înțeleagă de ce din banii lor o parte ajunge și la moldoveni, georgieni sau ucraineni”, a conchis europarlamentarul german.