În cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, întreprinderile din sectorul horticol, precum și întreprinderile din industria conexă (producători de utilaje horticole, de ambalaj și accesorii pentru înființarea plantațiilor horticole) vor putea beneficia de finanțare prin leasing, oferită din sursele Băncii Europene de Investiții. În acest sens a fost elaborat mecanismul „Operațiuni leasing” pentru a facilita achiziția de echipamente și utilaje horticole de către companiile mici și mijlocii, transmite IPN.
Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale şi Mediului, finanțarea prin leasing este mai avantajoasă, în comparație cu un credit clasic, pentru că nu obligă agricultorii să facă dovada bunurilor pentru gaj. În cadrul proiectului sunt oferite condiţii favorabile de finanţare cum ar fi: dobânda atractivă, perioada de finanțare avantajoasă, flexibilitate în stabilirea graficului de plăţi.
Partenerul Proiectului „Livada Moldovei” este „Mobiasbanca – Groupe Societe Generale” – Departamentul de Leasing. Suma minimă a finanțărilor este de cinci mii de euro, iar rata dobânzii de circa 5,5 – 6,5% în euro. Beneficiarii pot profita și de un grafic flexibil al rambursărilor sincronizat la veniturile sezoniere ale horticultorilor.
Pentru solicitanții de leasing va fi aplicată cota TVA zero la livrarea pe teritoriul țării a mărfurilor, executarea lucrărilor și prestarea serviciilor. De asemenea, agricultorii și horticultorii vor fi scutiți de taxe vamale la importul mărfurilor și serviciilor. Nu vor fi percepute plăți pentru efectuarea procedurilor vamale la importul de mărfuri și servicii.
Proiectul de restructurare a Sectorului Horticol – „Livada Moldovei” a fost creat de către Guvernul Republicii Moldova și Banca Europeană de Investiții pentru a soluționa vulnerabilitățile structurale din industria horticolă a Moldovei. Scopul Programului este de a contribui la redresarea sectorului horticol din țară și promovarea producerii, procesării, ambalării și exportului produselor horticole.
Pentru atingerea obiectivelor Proiectului „Livada Moldovei” sunt disponibile 120 de milioane de euro pentru promovarea produselor moldovenești pe piețele externe, diversificarea piețelor de desfacere ale țării prin asigurarea competitivității producției horticole fabricate; restructurarea sectorului horticol și a industriilor conexe.