Începând de astăzi victimele violenței în familie care se vor adresa după ajutor la Asociației Promo-LEX, RCTV “Memoria” sau Asociația Împotriva Violenței în Familie “Casa Mărioarei”, vor beneficia de un spectru mai larg de sericii și asistență juridică, medicală, psihologică și plasament temporar gratuite.
Mecanismul pilot prezentat funcționează în baza unui regulament, iar fiecare organizație constituie un ghișeu unic de informare a victimelor. Cazurile vor fi evaluate individual, iar dacă la solicitarea asistenței juridice din partea beneficiarei se va constata că ea are nevoie și de adăpost temporar sau asistență medicală aceasta va putea fi oferită de către asociațiile partenere.
“Prin implementarea acestui proiect vrem să răspundem tuturor nevoilor victimelor. Încercăm să acordăm o asistență comprehensivă persoanelor care suferă de violență în familie. Asociația Promo-LEX acordă asistență juridică gratuită, aceasta după ce cazul este evaluat și se încadrează în prevederile regulamentului, special creat de cele trei organizații” a declarat Lilia Potîng, juristă, Asociația Promo-LEX.
Asociația Împotriva Violenței în Familie “Casa Mărioarei” oferă adăpost temporar victimelor violenței în familie și copiilor acestora (copii începând cu vârsta 3 ani; băieții până la 14 ani), pentru o perioadă de la 1 la 6 luni. În acest timp ele beneficiază de asistență psihologică și socială. Beneficiarele trec printr-un proces de reabilitare individual stabilit de către asistentul social şi psiholog, serviciu disponibil și pentru copiii care sunt asistați de către un psihopedagog. “Cu ajutorul asistentului social femeile sunt ajutate să se reintegreze în comunitate. Dacă suntem în timpul anului școlar copiii care trebui să meargă la școală sau grădiniță sunt instituționalizați. La fel un lucru importat, încercăm să acordăm femeilor posibilități de instruire și le ajutăm să își găsească un loc de muncă, astfel încât atunci când pleacă ele să devină independente financiar” a subliniat Veronica Cernat, manager de caz, Asociația Împotriva Violenței în Familie “Casa Mărioarei”.
Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria” oferă asistență medicală și psihologică. “Venim cu o abordare individuală pentru fiecare caz. Fiecare femeie beneficiază de asistența unui psiholog, asistența este extinsă și pentru copii. Încercăm să facem toate investigațiile posibile atât în centru, cât și în policlinicile cu care colaborăm. Avem încheiat un acord de colaborare cu AMT Centru (Policlinica consultativă) unde facem referire la specialiștii de care avem nevoie și investigațiile de laborator. În unele situații mai complicate suntem dispuși să ajutăm și cu investigații mai performante, cum ar fi tomografiile computerizate sau RMN în dependență de caz. Toate investigațiile medicale sunt gratuite, la fel și tratamentul de reabilitare stabilit de către specialiști în urma investigațiilor” a menționat Liliana Spătaru, coordonator medical, RCTV “Memoria”.
Evenimentul a fost organizat în cadrul Proiectului “Promovarea respectării drepturilor femeilor în Moldova prin combaterea violenței în bază de gen”. Proiectul este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Asociația Promo-LEX în parteneriat cu Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii „Memoria” și Asociația Împotriva Violenței în Familie „Casa Mărioarei”.