Ministerul Sănătății şi rețeaua organizațiilor neguvernamentale care oferă asistență persoanelor în etate sau bolnave îşi propun să semneze un acord de colaborare pentru de a dezvolta la nivel național serviciile integrate de îngrijire la domiciliu. Despre aceasta s-a discutat în cadrul unei mese rotunde, transmite IPN.
În Republica Moldova sunt înregistrate aproape o mie de organizații specializate în prestarea serviciilor comunitare, însă doar 30 sunt active. Acestea ar urma să fie ajutate să depășească dificultățile pe care le întâmpină în procesul de acordare a serviciilor medicale şi sociale la domiciliu.
„O cooperare bună între Ministerul Sănătății și organizațiile neguvernamentale din domeniu va spori accesul bătrânilor şi bolnavilor la îngrijiri sociale şi medicale la domiciliu. Vom putea monitoriza calitatea serviciilor comunitare prestate şi soluționa rapid problemele care periclitează dezvoltarea acestora”, a declarat ministra Ruxanda Glavan.
„Asistența socială şi medicală la domiciliu prevede o cooperare strânsă între medicul de familie, asistentul medical şi asistentul social. În localitățile unde nu activează organizații neguvernamentale specializate în acordarea asistenței medico-socială, această colaborare nu există, iar bătrânii şi bolnavii nu beneficiază de servicii comunitare calitative”, a precizat Tamara Adaşan, președintele rețelei organizațiilor neguvernamentale în domeniul îngrijirilor la domiciliu.
În prezent, rețeaua acordă asistență medicală şi socială la domiciliu pentru aproape 60 de mii de persoane.