Partidul Acțiune și Solidaritate propune un proiect de lege pentru combaterea traseismului politic în rândul aleșilor locali. Pentru că nu au dreptul la inițiativă legislativă, autorii îndeamnă deputații din rândul forțelor democratice să preia proiectul și să-l înregistreze ca inițiativă legislativă în Parlament, transmite IPN.
Secretarul general al Partidul Acțiune și Solidaritate, Igor Grosu, a declarat la o conferință de presă că traseismul politic este un fenomen larg răspândit în politica moldovenească. Oamenii acced în funcții pe listele unui partid, dar invocând diverse motive îl părăsesc și aderă la altele. Potrivit lui, în mare parte părăsesc partidele de opoziție și aderă la partidele de guvernare.
Igor Grosu a mai spus că traseismul politic, dincolo de faptul că este un fenomen extrem de toxic, conduce la pierderea legitimității oricărei guvernări. În opinia sa, plecările masive din diverse partide, de obicei către Partidul Democrat, realizate de cele mai multe ori prin șantaj, corupere sau mită, reprezintă o insultă la adresa oamenilor și o falsificare a promisiunilor făcute de politicieni.
Proiectul de lege propus de PAS se referă la aleșii locali. Potrivit juristului Sergiu Litvinenco, chiar dacă fenomenul traseismului persistă și în rândul deputaților, în cazul lor, există articolul 68 din Constituție care prevede nulitatea mandatului imperativ.
Potrivit proiectului, consilierii locali, consilierii raionali, președinții și vicepreședinții de raioane, viceprimarii urmează să-și piardă mandatele în cazul în care își vor înceta calitatea de membru – fie prin demisie, fie prin excludere – al partidului care i-a propus în funcție sau pe listele căruia au candidat în alegeri și au obținut mandatele. În cazul primarilor, pierderea mandatului ar urma să survină dacă aceștia vor demisiona din partidul care i-a desemnat candidați în alegerile locale.
Secretarul general PAS a făcut un apel către deputații din rândul forțelor democratice pentru ca aceștia, în eventualitatea în care susțin propunerile enunțate, să preia proiectul în cauză, să-l înregistreze oficial ca inițiativă legislativă în Parlament, astfel încât să fie posibile dezbaterile publice, inclusiv să se solicite opinia Congresului Autorităților Locale din Moldova.